Sâmbătă, 8 Decembrie 2018, începând cu ora 18:00, Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca te invită la Ziua Porților Deschise.

Ziua Porților Deschise la Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca

În acest an, gândurile și susținerea se îndreaptă către Andreea. Ea are 25 de ani. Se află în stare vegetativă și este îngrijită la Clinica Polaris. Deschide ochii, privește, poate întoarce capul, are mici reacții atunci când i se vorbește, dar nu se poate mișca. Știm că este prezentă pentru că atunci cînd se bucură de prezența cuiva, Andreea îi îndinde jucăria ei de pluș preferată.
Andreea a suferit un accident rutier în 2014, în Statele Unite ale Americii. Se afla acolo, studentă fiind, prin programul Work and Travel, pentru a-și continua finanțarea studiilor de la Cluj. Au urmat șase operații în SUA, după care a fost repatriată în stare gravă, vegetativă. Andreea mai are șanse, dar este nevoie de timp, de răbdare, de speranţă și tratamente medicale inovatoare de lungă durată. Mătușa ei, singura aparținătoare, trebuie să facă rost de 3.000 lei pe lună, lună de lună, an de an, în speranța că, la un moment dat, Andreea își va redobândi sănătatea. Suma reprezintă o reducere substanțială pe care Clinica Polaris o acordă Andreei. O zi din viața Andreei costă, așadar, o sută de lei. Haideți să ne unim și să îi oferim Andreei cel puțin încă o sută de zile de îngrijire.

Aveți astfel ocazia să vă întâlniți cu actori ai teatrului, să participați la un curs de inițiere în dansul popular românesc sau la o demonstrație cu participanții la atelierul de dans susținut de coregrafa Andrea Gavriliu, să ascultați, ca în fiecare an, muzică tradițională românescă, să participați la Cabina de film în care va avea loc o proiecție de film cu și despre spectatori ai Teatrului Național Cluj-Napoca, să asistați la un spectacol-colaj bazat pe texte dramatice românești din 1918 pînă în prezent, să participați la o sesiune de întrebări și răspunsuri și să vă întâlniți față în față cu actorii teatrului. Tot ca în fiecare an veți putea participa la atelierul de pictură pe globuri, dar și un atelier inedit de creație – felicitări și pictură pe piatră. În încheierea seriii, Ada Milea și actori ai Teatrului Național Cluj-Napoca, vor susține un concert de muzică de teatru. Pe toată durata desfășurării evenimentului veți putea asista la o instalație video cu participarea tuturor actorilor Teatrului Național Cluj-Napoca în cadrul căreia se vor citi o sută de poezii românești și Mâna mea-Forța mea, statuie video realizată de József Iszlai.

Program

 • orele 18:00 – 19:20
  100 de dansuri tradiționale românești. Curs de inițiere susținut de Camelia și Neluțu Motoc. De mai bine de 25 de ani în slujba dansului tradiţional românesc, coregrafii Camelia şi Neluţu Motoc formează generaţii de dansatori care să ducă mai departe frumuseţea şi măreţia folclorului coregrafic românesc. Ansamblurile folclorice de copii şi tineri, formate şi instruite de cei doi coregrafi, au devenit, în scurt timp, adevăraţi ambasadori ai culturii tradiţionale româneşti. Valoarea repertoriului, acurateţea interpretării şi spectacolele bine regizate de cei doi, au făcut ca formaţiile instruite să se bucure de un palmares impresionant atât în ţară dar mai ales peste hotare. Activitatea scenică este dublată cu succes de cursuri de iniţiere şi învăţare a dansului tradiţional românesc pentru copii şi adulţi. Din 1994 şi până în prezent, câteva sute de dansatori, copii, tineri şi adulţi au urmat cursurile celor doi coregrafi, o parte dintre ei fiind acum membrii unor importante ansambluri folclorice, dar ceea ce este cel mai important, este că toţi cei care au avut de-a face cu Camelia şi Neluţu, din acel moment au îndrăgit jocul popular.
 • orele 18:00 – 21:00
  Atelier de pictură pe globuri susținut de Ilinca și Dora Baba
 • orele 18:00 – 21:00
  Felicitări și pictură pe piatră – atelier de creație susținut de Iulia și Geta Huiculescu
 • orele 19:00 – 20:00
  Față în față – întâlniri individuale cu actorii Diana Buluga, Elena Ivanca, Romina Merei, Cătălin Herlo, Ioan Isaiu și Ovidiu Crișan. Pe toată durata desfășurării evenimentului: 100 de ani de poezie românească. Instalație video cu participarea tuturor actorilor Teatrului Național Cluj-Napoca.
 • orele 19:30 – 19:50
  Demonstrație cu participanții la atelierul susținut de coregrafa Andrea Gavriliu. Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate pentru 20 de doritori, cu vârstă minimă de 16 ani.
 • orele 20:00 – 20:50
  100 de ani de muzică tradițională românească (preluări și restituiri din Ținutul Pădurenilor, județul Hunedoara) susținut de către Ioan Bocșa și un grup de fete din Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească ICOANE (Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj). Invitat special: Nana Cosana Vinca (sat Cerișor, comuna Lelese, județul Hunedoara).
 • orele 21:00 – 21:30
  Cabina de film – proiecție de film cu și despre spectatori ai Teatrului Național Cluj-Napoca
 • orele 21:40 – 22:40
  100 de ani de teatru românesc – spectacol-colaj bazat pe texte dramatice românești din 1918 pînă în prezent. În distribuție: Adriana Băilescu, Alexandra Tarce, Dan Chiorean, Radu Lărgeanu, Miron Maxim și Matei Rotaru. Dramaturgia: Anca Hațiegan. Regia: Andreea Iacob. Un spectacol-lectură unic pe scena teatrului unde se vor vizita piese a 35 de scriitori români de teatru din 1919 încoace. Se va trăi, prin piesa lui Zaharia Bârsan, primul director al Teatrului Național din Cluj de după Unire, momentul primelor replici spuse în limba română pe această scenă. Se vor vizita apoi piese de Lucian Blaga, Al. Kirițescu, Mihail Sebastian, G. M. Zamfirescu, Victor Ion Popa, Eugen Ionescu, Camil Petrescu și Radu Stanca. Se va călători prin perioada comunistă, prin texte de Lucia Demetrius, Aurel Baranga sau Ion Băieșu. Se va medita pe texte de Gellu Naum și Dumitru Solomon. Se va regăsi realitatea post-comunistă alături de Alina Nelega, Radu Macrinici, Gianina Cărbunariu, Peca Ștefan sau Elise Wilk. 35 de autori – 35 de piese – șase actori – 60 de minute – o sută de ani de teatru.
 • orele 22:50 – 23:50
  Sesiune de întrebări și răspunsuri cu actorii Adriana Băilescu, Irina Wintze, Dan Chiorean și Matei Rotaru
 • orele 00:00 – 00:10
  Extragerea câștigărilor de la tombola carității: 100 de ani pentru Andreea. Premiile vor fi înmânate de actorii Adriana Băilescu, Irina Wintze, Dan Chiorean și Matei Rotaru
 • orele 00:10 – 1:00
  Concert cu muzică de teatru susținut de Ada Milea, Anca Hanu, Sânziana Tarța, Cristian Rigman, Radu Dogaru și Miron Maxim
 • MÂNA MEA – FORȚA MEA. Statuie video realizată de József Iszlai. Mâna mea se întinde spre cer și cealaltă ține de mână o altă persoană. Mâna cu care lucrez mă ține în echilibru, îmi exprim forța și îmi arată direcția… Ea își schimbă mereu forma, în fragilitatea unui moment, mereu închisă în corpul meu. József Iszlai este artist interdisciplinar, compozitor, chitarist și creator de muzică pentru teatru și film. A realizat instalații audio, performance-uri, concerte live, susține ateliere și cursuri de sound design.
 • TÂRG DE CRĂCIUN cu Chiramó, Choofi, Asociația Derzelas, Devla Accessories, Floarea Ta, Friandise, Asociația Handicope, Ronna Art, VIVI Bijuterie Unicat și reprezentanți ai Asociației Meșterilor Populari Clujeni

Acces gratuit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *