Sâmbătă, 29 Septembrie 2018, începând cu ora 12:00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca te invită la Ziua Culturii Armene la Cluj.

Ziua Culturii Armene la Cluj

În program: Ansamblul de dansuri armenești Hayakaghak din Gherla condus de Esztegar Erika Aliz, film cu și despre Bedros Zacharias realizat de Armine Vosganian și cântece armenești interpretate de surorile Kasabian.

Ansamblul de dansuri armenești Hayakaghak a luat ființă în anul 2012, la Gherla, fiind coordonat de Esztegar Erika Aliz. Se știe despre armenii din Gherla că sunt nu doar o comunitate, ci o mare familie. Ca urmare, dansurile acestora sunt expresia sentimentelor, iubirii, poeziei. În aceste dansuri, desigur foarte vechi, stă ascuns un miez simbolic, inspirat din dansul religios al preoților și războinicilor din vremurile vechi. Ansamblul este unul dintre cele mai reprezentative trupe de dans ale comunității armenești din Romania, participând anual la zeci de festivaluri si evenimente.

Armine Vosganian a absolvit UNATC București cu dublă specializare: actorie și regie. Ea joacă, scrie și produce teatru, alături de compania Rampa. Este o personalitate cu multiple preocupări, de la teatru, la film si nu numai… De aceasta data, la Cluj, va fi prezentă în calitate de om de film. Filmul despre Bedros Zacharias, unul din ultimii mari armeni, din zona Gheorgheni (Harghita), face parte și dintr-un demers asumat de către membrii tineri ai comunității, prin salvarea unor marturii ale seniorilor.

Surorile Kassabian, tinere talentate, muziciene si dansatoare, sunt membre ale Sucursalei UAR din Cluj. Ele cântă la diferite instrumente muzicale, participând la numeroase evenimente interculturale.

Ziua Culturii Armene a fost sărbătorită pentru întâia oară la Muzeul Etnografic al Transilvaniei în anul 2012, la inițiativa lui Mircea Maximilian Tivadar, om de aleasă cultură care a plecat dintre noi în cursul acestui an. Cea de a VII-ea ediție a manifestării, prima pe care o organizăm în absența sa, ne va oferi șansa de a ne reaminti de el și de a demonstra viabilitatea inițiativelor sale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *