Începând cu data de 15 Ianuarie 2021, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Muzeul Etnografic al Transilvaniei deschide pentru public expoziția intitulată Vasile Soica – Mare diplomat și om de cultură.

Vasile Soica - Mare diplomat și om de cultură

Expoziția va fi deschisă în perioada 15 Ianuarie – 14 Martie 2021, de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, strada Memorandumului, numărul 21.

Proiectul expozițional a fost inițiat de Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat şi Asociația Ștefadina din București, sub coordonarea profesorului Ioan Opriş.

Bogata documentație provine de la Arhivele Naționale ale României, Arhiva Diplomatică, Arhiva Militară, Biblioteca orășenească şi Muzeul Gheorghe Lazăr Avrig, Lia Maria Stoica-Vasilescu, Ioan Opriş, Maria Grancea, Martin Rill.

Obiectele prezentate aparțin colecției Stoica-Vasilescu. Expoziția Vasile Soica – Mare diplomat și om de cultură a fost expusă până acum la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti din București, la Muzeul de la Chişinău – Republica Moldova, la Muzeul Orașului Oradea și la Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației.

Vasile Stoica (1 ianuarie 1889 Avrig – 27 iulie 1959 Jilava) aparține generației Marii Uniri, contribuțiile sale la împlinirea şi desăvârșirea acesteia așezându-l între cei mai de seamă reprezentanți ai ei.

Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române declară desre Vasile Stoica: ”Am trăit modest, dar demn, sunt om de caracter și de linie dreaptă. Mi-am făcut cariera de la coarnele plugului țărănesc până la cel mai înalt grad diplomatic prin muncă, talent și hărnicie; îmi ador țara și poporul meu românesc căruia i-am servit cu devotament neclintit toată viața mea. Am fost un pasionat al carierei mele convins că numai cu pasiune poți realiza o operă atât de importantă.”
Aceste cuvinte simple și sincere caracterizează perfect viața lui Vasile Stoica (1889-1959), făuritor al României întregite, răsplătit de patria sa pervertită de comuniști prin încarcerare și moarte la Jilava. Născut în Avrigul Sibiului – ca și Gheorghe Lazăr – Vasile Stoica a purtat cu sine mereu, cu nedisimulată mândrie, pecetea nobilității neamului românesc, având un mare scop: întregirea politică a României prin alăturarea provinciilor istorice la patria-mamă.
Profesor, diplomat sau publicist, militar sau călător pe meridiane îndepărtate, Vasile Stoica și-a concentrat eforturile pe cauza națională, realizând, prin admirabile conferințe, prin discuții, persuasiune, argumentare temeinică, necesara coeziune a românilor americani și utila sensibilizare a autorităților de peste Ocean față de problema unității românești. La Washington, a avut ocazia să stabilească strânse raporturi cu viitori lideri ai Cehoslovaciei, Poloniei sau Serbiei, mai ales cu Thomas G. Masaryk, Ignacy Jan Paderewski, H. Hinkovici. Împreună cu cei trei a participat la întâlnirea de nivel înalt de la Casa Albă, la data de 20 septembrie 1918, cu Woodrow Wilson, autorul celor paisprezece puncte ale proiectului pentru restabilirea păcii în Europa după încheierea Primului Război Mondial. Ca diplomat, a reușit să plaseze România și problema stringentă a unirii tuturor românilor la nivel internațional, pe scena europeană și mondială, pledând pentru libertatea și autodeterminarea tuturor popoarelor, pe ruinele prăbușitelor imperii german, austro-ungar, otoman și țarist. Pledoaria sa onestă pentru țară nu s-a putut împăca cu ocupația bolșevică a României de după Al Doilea Război Mondial, refuzând toate compromisurile. Ca răsplată, a fost închis între anii 1948 și 1954, pentru ca să fie din nou arestat în 1957 și să moară apoi, peste doi ani, privat de libertatea pământească. A trecut astfel, ca martir, în libertatea cerească, „modest, dar demn”, nu în genunchi, ci în picioare, binemeritând în veci recunoștința poporului român. A pornit din sudul Transilvaniei, a studiat la Brașov și la Sibiu, la Budapesta și la Paris, a fost președinte al asociației culturale studențești „Petru Maior”, a fost voluntar pe fronturile Marelui Război și apoi diplomat de la Tirana și Sofia până în Țările Baltice sau America. A purtat cu sine mesajul acela de modestie și de demnitate, câștigând admirație și prețuire pentru sine, dar mai ales pentru români și România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *