Marți, 3 Octombrie 2017, începând cu ora 19:00, la Cărturești din Iulius Mall Cluj va avea loc lectura publică intitulată Tragedie 2.1 de Ovidiu Cioclov.

Tragedie 2.1

Despre doi adolescenți care, într-o post-lume, fără soare și fără părinți, își refac amintirile pe baza unor artefacte (și acestea sunt tot aduceri aminte): manuale de școală, dioramele din muzeele de științe naturale. Pe baza acestor amintiri fizice își declanșează nostalgii și istorii personale despre incapacitatea de a vorbi sau despre teama de a adormi noaptea singuri… sau despre sinucidere…

Tragedie 2.1 face parte dintr-o seria de lecturi publice ale pieselor scrise vara aceasta în cadrul programului de rezidențe Drama 5, parte din platforma Rezidențele Reactor. Timp de o lună, șase autori talentați au participat în cadrul proiectului organizat de Reactor de creație și experiment la întâlniri cu mentorul Alina Nelega, la discuții și lecturi. Rezultatul: șase piese de teatru nou-nouțe, diverse ca teme și abordare, dar care vorbesc fiecare despre problematici actuale, ce reprezintă un punct de interes esențial pentru autorii lor. Acum a sosit momentul ca acestea să ajungă la publicul larg, cinci dintre ele prin lecturi, timp de cinci săptămâni consecutive, în spațiul prietenos de la Librăria Cărturești, iar al șaselea, regizat de Cristian Ban, va avea premiera la Reactor în noiembrie.

Drama 5 susține dezvoltarea dramaturgiei românești printr-un program de rezidențe de scriere dramatică oferită în urma unui open-call de proiecte. În perioada iunie-iulie 2017, autorilor selectați li s-a cadrul ideal pentru a căpăta o mai bună înțelegere a ceea ce presupune un text de teatru și a finaliza o piesă proprie: ședințe de lectură și feedback cu un mentor cu experiență, întâlniri cu regizori, actori, dramaturgi, producători, sprijin și încurajare pentru ducerea la bun sfârșit a ideilor lor.

Ca și anul trecut, mentorul celor cinci rezidenți, persoana care la va fi alături pe tot parcursul rezidenței, oferindu-le din experiența proprie, a fost Alina Nelega. Alina Nelega este unul dintre cei mai de succes autori dramatici români contemporani, cu piese traduse în numeroase alte limbi, citite, publicate şi reprezentate în România şi în străinătate. Din 2010 conduce masteratul de scriere dramatică al Facultății de Teatru din cadrul Universităţii de Arte din Târgu Mureş, iar din 2012 este director artistic al Teatrului Național din Târgu-Mureș.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *