Traducătorul și editorul lui Lucian Blaga în Franța, invitați de onoare la FICT (2018)

Jean Poncet și Jacques André sunt invitați de onoare la Festivalul Internațional de Carte Transilvania.

Cu acest prilej va avea loc lansarea volumului În marea trecere / Dans le grand passage de Lucian Blaga, Ediţie bilingvă româno-franceză, publicată de Jacques André éditeur (Franța) și Editura Școala Ardeleană (România); Traducere din limba română şi cuvânt înainte de Jean Poncet; Cu o postfaţă de Horia Bădescu, coordonator al proiectului Integrala operei poetice a lui Lucian Blaga în limba franceză. Proiect editorial dedicat Centenarului Marii Uniri, apărut sub egida Bibliotecii Județene „Lucian Blaga Alba.

Jean Poncet (29 Mai 1949, Marsilia, Franța) este profesor de limba engleză la Universitatea din Grenoble. A lucrat ca diplomat în mai multe funcții culturale în Europa, Asia și Oceania, a colaborat la revista Sud (1988-1997) și a fost redactor la revistele Autre Sud (Alt Sud) și Phoenix, la a căror înființare a contribuit. Este autorul a șapte cărți de poezie, unele fiind traduse în limbile chineză, română, italiană, croată, spaniolă, arabă, și traducătorul a numeroși poeți români și de limbă engleză. A realizat o antologie din poezia lui Blaga – până acum cea mai amplă în limba franceză –pentru care a fost distins cu premii literare în România. În 1997 i s-a oferit Premiul Lucian Blaga pentru întreaga sa activitate de promovare a poeziei românești. Este membru onorific al Uniunii Scriitorilor din România. În 2016 a început să publice în ediție bilingvă integrala operei poetice a lui Lucian Blaga, care va cuprinde 13 volume. Din același an este animator al Festivalului Internațional de Poezie Voix Vives de Méditerranée en Méditerranée (Voci vii din Mediterană în Mediterană) care se desfășoară anual la Sète (Franța).

Jacques André s-a născut în 1951 într-un sat din Alpi și locuiește în Lyon (Franța). După ce a învățat greaca și latina într-un colegiu iezuit, a urmat studiile Facultății de Litere a Universității din Lyon. A lucrat mai întâi ca tipograf, devenind ulterior și editor, dedicându-și întreaga carieră cărților. În 2006 a înființat editura Jacques André éditeur, cunoscută mai ales pentru volumele de poezie editate. A publicat, sub pseudonimul Adam Katzmann, patru romane, o piesă de teatru și, recent, o carte de poeme: L’Homme revient (Se întoarce omul). Este, alături de Editura Şcoala Ardeleană, coeditorul integralei operei poetice a lui Lucian Blaga în limba franceză, în traducerea lui Jean Poncet.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top