În perioada 4-12 Octombrie 2019, la Palatul Urania din Cluj-Napoca va avea loc prima expoziție din România de design multisenzorial intitulată SENSORIA.

SENSORIA

Publicul va interacționa cu lucrările designerilor cu ajutorul văzului, mirosului, auzului, atingerii și al gustului. Expoziția este organizată de Cluj Design Days și acompaniată de un design happening, un fashion show și tururi ghidate pentru copii.

Expoziția multisenzorială SENSORIA este curatoriată cu produse de design care implică în plus față de interacțiunea vizuală experiențe tactile, olfactive, acustice și chiar gustative. Vizitatorii au ocazia să își antreneze toate simțurile în moduri inteligente și inovatoare.

Spațiul expozițional e conceput în așa fel încât instalația de lumini se oprește la intervale fixe de timp pentru a crea un ambient întunecat în care produsele de design pot fi explorate prin orice alte simțuri decât cel vizual, relatează Adrian Balcău, curatorul expoziției și fondatorul Cluj Design Days.

Expoziția SENSORIA, prin obiectele foarte stimulante ale designerilor, are capacitatea de a trezi emoții, invocă atmosfere specifice sau chiar momente nostalgice din propriile amintiri ale vizitatorului. E o expoziție care ne provoacă percepția față de obiectele de zi cu zi în moduri noi și inedite, adaugă Adrian Balcău.

Unul dintre evenimentele adiacente expoziției SENSORIA este happening-ul creativ în care trei designeri au același set-up, aceeași cantitate de material și aceeași limită de timp pentru a crea ceva inedit. Timp de 2 zile, happening-ul creativ este sub formă de performance deschis publicului. În felul acesta, procesul creativ este parte din elementul expoziție. Produsele rezultate rămân în expoziție spre vizitare pe toată durata evenimentului Cluj Design Days.

În seara de 5 octombrie are loc Fashion Show-ul sub forma unui performance de dans contemporan, cu styling inedit cu articolele vestimentare din cele mai recente colecții ale designerilor locali din Cluj-Napoca și Timișoara.

Pe toată durata expoziției sunt organizate tururi ghidate pentru copii și interacțiuni prin joc cu designul senzorial, în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *