Primăria Municipiului Cluj-Napoca asigură pentru persoanele cu dizabilități auditive, începând cu ședința de Consiliu Local de astăzi, 15 Aprilie 2019, traducerea simultană în limbaj mimico-gestual a ședințelor.

Ioana Tufar, interpret autorizat al limbajului semnelor pentru persoane cu dizabilități auditive, va realiza interpretarea în timp real.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca transmite fiecare ședință de Consiliu Local în direct, online, pe canalul de YouTube al primăriei. Începând de astăzi, inclusiv persoanele cu dizabilități auditive vor avea posibilitatea de a urmări online ședințele interpretate în limbajul semnelor, crescând astfel accesibilitatea la informațiile de interes public pentru cetățeni.

Din anul 2015, mai mulți angajați ai primăriei care interacționează constant cu publicul la ghișeele instituției au capacitatea de a utiliza limbajul semnelor, ca urmare a cursurilor la care au participat pentru a dezvolta aceste abilități. Astfel, funcționarii Primăriei Municipului Cluj-Napoca din direcții precum Evidența populației, Taxe și impozite sau Asistență socială pot comunica direct informații de bază cu privire la nevoile persoanei respective în raport cu autoritatea.

Limbajul mimico-gestual – cunoscut la nivel european ca limbajul semnelor – este în fapt o limbă de sine stătătoare, care are o structură proprie, un lexic, reguli gramaticale și alte componente caracteristice oricărui limbaj. În România, statisticile oficiale arată că aproximativ 25.000 de persoane (dintre care două mii de elevi) cunosc și utilizează limbajul semnelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *