În perioada 16-31 Martie 2018, de luni până vineri între orele 8:00 și 20:00, la Biblioteca Județeană Octavian Goga din Cluj-Napoca te invită să vizitezi expoziția intitulată Samaritenii din Markowa.

Samaritenii din Markowa

Pregătită în limba română din inițiativa Institutului Polonez din București, expoziția va fi însoțită de proiecția filmului „Grădina speranței” (The Zookeeper’s Wife, regia Niki Caro, SUA, 2017), o poveste neobișnuită despre familia Antoninei și a lui Jan Żabiński, directorul Grădinii Zoologice din Varșovia și soția lui care, în vila lor aflată pe terenul grădinii zoologice, au salvat peste 300 de evrei. Filmul va putea fi vizionat marți, 27 Martie 2018, începând cu ora 17:00, la secția de artă a Bibliotecii Județene, sediul central, etajul V, vest.

Vizitatorii expoziției vor avea șansa de a cunoaște soarta cutremurătoare a soților polonezi Ulma care, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, au salvat evrei de la moarte și care, pentru acest motiv, au sfârșit prin a fi executați, împreună cu cei șase copii ai lor, de către ocupanții germani.

În anul 1942, agricultorii polonezi Wiktoria și Józef Ulma au început să ascundă în gospodăria lor opt evrei, chiar dacă în acest fel îi amenința pedeapsa cu moartea instituită de naziști. Această atitudine eroică a lor nu a fost una solitară. Potrivit istoricilor, în diferitele forme de asistență acordată evreilor au fost implicați între 300.000 și 1.000.000 de polonezi.

Familia Ulma i-a ascuns pe evrei până pe 24 martie 1944. În acea zi, în urma unui denunț, Wiktoria și Józef Ulma, cei șase copii ai lor cu vârste cuprinse între o jumătate de an și opt ani, precum și cele două familii de evrei care se ascundeau la ei au fost împușcați de către jandarmii germani. În momentul masacrului, Wiktoria era însărcinată în luna a noua. În ciuda tragediei și terorii germane care domina teritoriile Poloniei aflate sub ocupație, în casele țăranilor din Markowa au supraviețuit până la sfârșitul războiului 21 de evrei.

Numărul exact al polonezilor uciși de germani pentru ajutorul dat evreilor în timpul celui de Al Doilea Război Mondial nu este cunoscut. O mare parte dintre victime au rămas anonime și nu a fost păstrată întreaga documentație. Estimările istoricilor oscilează între 2.500 și 50.000 de persoane. Soarta familiei Ulma, prezentată în cadrul expoziției de la Cluj, este simbolul dedicării acestora. Începând din luna martie 2016, în localitatea Markowa există un muzeu dedicat polonezilor care au salvat evrei în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, muzeu construit pe locul fostei gospodării a familiei Ulma.

Polonezii constituie până în prezent cea mai mare grupare etnică premiată de Institutul Yad Vashem din Ierusalim cu titlul de „Drept între Popoarele Lumii”, acordat pentru salvarea dezinteresată a evreilor în timpul celui de Al Doilea Război Mondial – 6.620 de persoane, adică 26% dintre toate persoanele premiate. În anul 1995, acest titlu a fost acordat post-mortem Wiktoriei și lui Józef Ulma.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top