Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca organizează ediția a XVIII-a a Concursului Internațional Gheorghe Dima, una dintre cele mai prestigioase competiții dedicate tinerilor muzicieni.

S-au ales câștigătorii din acest an ai concursului internațional Gheorghe Dima

Ca urmare a succesului din 2018, ediția din acest an a cuprins o nouă secțiune, cea de compoziție. Astfel, 28 de tineri până în 36 de ani, din 16 țări, s-au înscris; participarea lor a presupus compunerea unei piese pentru cor mixt a capella, pentru patru-opt voci, cu o durată de 3-4 minute, pe un text la alegerea candidatului, într-una din următoarele limbi: română, engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă sau latină.

Duminică, 1 Noiembrie 2020, au fost anunțați câștigătorii:

  • Premiul I (1000 euro): Gerson De Sousa Batista, Portugalia pentru lucrarea Quarantine!
  • Premiul al II-lea (800 euro): Rolli Cesare, Italia pentru lucrarea Vanitas
  • Premiul al III-lea (600 euro): Anthony Mondon, Franța pentru lucrarea Metaphors

Juriul a fost alcătuit din profesori și compozitori de la universități de prestigiu: Adrian Pop (Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima, Cluj-Napoca), Ivan Fedele (Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Italia), Bruno Mantovani (Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris (2010-2019), Dan Dediu (Universitatea Națională de Muzică din București), Cristian Bence-Muk (Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima, Cluj-Napoca).

Totodată, un eveniment important va avea loc în data de 6 noiembrie 2020, ora 10:00, când compozitorul clujean, Adrian Pop, președintele juriului, va susține un curs online, curs valabil pentru toți candidații înscriși la Concurs, precum și pentru tinerii artiști interesați de O modalitate personală de abordare a genului colindei în înveșmântare corală contemporană.

Datele de logare sunt: meeting ID: 814 8032 0870, parolă: 557935.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *