Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), a avut-o ca oaspete vineri, 26 Februarie 2021, pe Excelența Sa, Laurence Auer, ambasadorul Franței la București.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai UBB și ambasadorul Franței în România au analizat colaborările academice strategice

Discuțiile au vizat inițial dezvoltarea colaborărilor excelente existente deja în zona educațională, UBB având de mai mult timp mai multe programe academice (licență/master) acreditate complet în limba franceză, zeci de cooperări academice cu instituții din Franța și din zona francofonă și câteva sute de studenți francezi sau care studiază în limba franceză (licență/master/doctorat).

Apoi accentul s-a pus pe dezvoltarea unor cooperări noi mai intense și strategice în zona cercetării-dezvoltării-inovării (de exemplu printr-o acțiune comună mai concertată în European Research Area și în Horizon Europe), inclusiv prin tematici UBB prin care putem obține avantaje competitive (de exemplu inteligență artificială, realitate virtuală, nanoștiințe/nanotehnologii, științe cognitive clinice), și a relației cu mediul socio-economic (ex. prin implicarea companiilor franceze).

Nu în cele din urmă, s-au analizat unele practici academice din Franța (de exemplu concentrările academice metropolitane) și modul în care acestea ar putea servi ca modele de bune practici pentru politicile naționale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *