Daniel David, Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), l-a avut miercuri, 10 Martie 2021, ca oaspete pe ambasadorul Israelului la București, Excelența Sa, domnul David Saranga.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai și ambasadorul Israelului în România au analizat și stabilit direcții de colaborare academică strategică

În cadrul întâlnirii au fost analizate cooperările UBB în relație cu Israel, remarcându-se programele educaționale UBB dedicate limbii și culturii ebraice la nivel de licență (din Facultatea de Litere/Facultatea de Istorie și Filosofie) și master (din Facultatea de Istorie și Filosofie). De asemenea, s-a remarcat componenta de cercetare specifică, reprezentată de două institute UBB: Institutul de Iudaistică şi Istorie Evreiască Doctor Moshe Carmilly – Facultatea de Istorie și Filosofie și Institutul pentru Studii de Holocaust și Genocid – Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, dar și de un număr mare de studenți/absolvenți din Israel la nivel de doctorat.

Pornind de la domeniile în care UBB este un actor principal la nivel internațional (ex. computer science – inteligență artificială/realitate virtuală în sănătate/roboterapie în sănătate mintală/big data-machine learning/cybersecurity; psihologie – științe cognitive/psihologie clinică-psihoterapie; mediu/energie – tehnologii de captare și stocare a carbonului; nanoștiințe/nanotehnologii; matematică), au fost stabilite planuri concrete pentru colaborări strategice în componenta de cercetare-dezvoltare-inovare, precum și în relația socio-economică (UBB – companii din Israel).

La întâlnire au mai participat Sergiu Mișcoiu, directorul Centrului de Cooperări Internaționale al UBB, iar din partea Ambasadei Bareket Knafo, șefa Misiunii Economice și Comerciale Israeliene în România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *