Primăria Municipiului Cluj-Napoca a lansat astăzi procedura de achiziție de pe piața liberă a unor imobile de locuințe cu destinația de locuințe sociale, de la persoane fizice și juridice.

Este vorba despre o nouă alternativă la numărul redus de locuinţe sociale la nivelul municipiului, raportat la numărul de cereri de locuințe sociale (apartamente cu o, două și trei camere), cu destinația de locuințe sociale. Municipalitatea clujeană acordă anual, în medie, 15 locuințe sociale, în condițiile în care numărul de cereri este de aproximativ 400 pe an. În acest fel, prin achiziționarea de locuințe disparate, se evită situația creării unor blocuri sau cartiere întregi de locuinţe sociale dedicate în exclusivitate grupurilor vulnerabile, care sunt expuse riscului stigmatizării şi segregării sociale.

O altă măsură luată de Primăria Cluj-Napoca ca alternativă la numărul redus de locuinţe sociale la nivelul municipiului, a fost cea de acordare de subvenţii pentru chirie persoanelor/familiilor care se află în risc de marginalizare.

Această formă de sprijin financiar constituie un instrument de prevenire şi combatere a marginalizării sociale și de promovare a incluziunii sociale, un element al unei politici locale de facilitare a accesului la locuire adecvată, aprobat prin HCL numărul 70/2018. Pentru a deveni sustenabilă și pentru a produce efectele scontate, respectiv facilitarea incluziunii sociale a persoanelor / familiilor marginalizate social sau care se află în risc de marginalizare și excluziune socială, această măsură este însoţită de servicii socio-ocupaţionale şi socioeducaţionale, asiguate prin Direcția de Asistență Socială și Medicală.

One Comment

  • O solutie socialistă foarte proastă!
    In acest fel primăria tine preturile sus pentru oamenii care se chinuie, muncesc si vor sa ia credit pe 30 de ani pentru o casă. In al doilea rand, vor fi șmecherii la achiziții, unii vor reusi sa vandă apartamente de 1100 E/mp cu 1300 E/mp – nu ne spuneți că nu vor profita birocrații de șansa asta să-și facă mici afaceri. În al treilea rând CINE va locui în apartamentele sociale? Impăortăm sărăcie din alte județe? Adică vine o familie romă din Moldova și gata, primesc? Avem multa sărăcie importată, și va fi greu să împarți corect apartamentele. De 20 de ani de zile se știe că la ANL-uri mai degrabă tot cu pile se luau apartamente – incepe vechea poveste comunistă cu pile și relații, vom avea iar niște șefi puși de partide să împartă ei bogăția și veți vedea iar pile și relații cum produce comunismul peste tot. Apoi mai gândiți-vă câți birocrați vor mânca banul public ca să administreze stocul de apartamente proprietate publică – inventăm cheltuieli noi, bani pe care-i vom lua de la construcția de parcări sau poduri. Dacă primăria vroia o soluție pentru criza locativă trebuia să inceapă cu injumătățirea timpului de autorizare a construcțiilor, lucru care ar dubla producția de apartamente care azi are un ciclu de 3 ani per unitate datorită celor aproape 2 ani pierduți cu birocrația devorantă. Socialismul va crea din nou costuri si corupție – nu uitați pe când vor începe primele scandaluri….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *