Peste 20 de experți în administrație publică, din Franța și din România, participă la Întâlnirile Europene din Transilvania

Peste 20 de experți în administrație publică, din Franța și din România, vor lua cuvântul în cadrul celei de-a opta ediții consecutive a Întâlnirilor Europene din Transilvania (RET), care va avea loc în data de 14 Martie 2018 la Cluj-Napoca.

Printre personalitățile care vor susține prezentări la ediția de anul acesta se numără Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România, Ciprian Roșca, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și Hervé Boisguillaume, directorul proiectului Orașul durabil, în cadrul direcției Afacerilor Europene și Internaționale aflată sub autoritatea comună a Ministerului Tranziției Ecologice și Solidare și  Ministerul Coeziunii  Teritoriilor.

Tema ediției de anul acesta a Întâlnirilor Europene din Transilvania (RET), eveniment organizat de Ambasada Franței în România și filiala din Cluj-Napoca a Institutului Francez din România, este Orașe durabile, în contextul în care acest subiect este unul intens dezbătut atât în Franța cât și în România și este direct legat de dezvoltarea locală.

Tema „Orașe durabile” va fi împărțită în trei subiecte : Demersuri și procese de guvernanță pentru un oraș care devine durabil; Orașul durabil: prioritate pentru o viață bună și calitatea vieții locuitorilor și Tranziția economică, digitală, energetică și inovarea în serviciul dezvoltării durabile. Aceste subiecte vor fi la rândul lor împărțite în ateliere care vor structura ediția de anul acesta

Întâlnirile Europene din Transilvania sunt organizate, din 2010, prin parteneriate cu autoritățile locale, universități, asociații locale și companii franceze și românești. Evenimentul reunește, timp de trei zile, decidenți locali, reprezentanți de înalt nivel din mediul de afaceri, cadre universitare și reprezentanți ai societății civile în jurul unei teme legate de dezvoltarea teritorială în Europa.

Bazându-se pe publicul local și pe acțiunile întreprinse în cadrul cooperării bilaterale, Întâlnirile Europene din Transilvania intenționează să stimuleze dezbaterea, să faciliteze crearea de legături și să pună în valoare proiectele desfășurate la nivel local.

Tema Orașe durabile a fost aleasă în contextul în care orașele de astăzi se confruntă cu provocarea de a se dezvolta și de a se transforma pentru a realiza o tranziție ecologică semnificativă și pentru a atinge obiective legate de lupta împotriva schimbărilor climatice, dar și pentru a-și schimba politicile administrative astfel încât să permită ameliorarea calității vieții, dar și o dezvoltare economică care protejează  resursele teritoriale.

O punere în perspectivă a problemelor și factorilor care favorizează  tranziția spre un oraș durabil în Franța și România și  cele trei teme abordate vor permite o analiză a politicilor publice ale dezvoltării urbane durabile, precum și relația cu locuitorii și teritoriul lor.  Astfel de dezbateri vor oferi o perspectivă încrucișată bazată pe experiențele fiecărui participant și valorizarea  inițiativelor de pionierat, stimulând schimbul de idei între cei sunt preocupați de viitorul orașelor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top