Sâmbătă, 9 Decembrie 2017, între orele 18:00 și 1:00, va avea loc Noaptea Porților Deschise la Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca.

Noaptea Porților Deschise revine în acest an cu evenimente noi și altele, de tradiție, invitându-vă să ne bucurăm împreună de ele! Pentru prima dată, aveți ocazia să vă întâlniți cu actori ai teatrului, dar, la fel ca anul trecut, să dansați pe scenă, alături de multe alte ateliere și evenimente la care veți putea participa sau asista de-a lungul celor șapte ore pe care le puteți petrece alături de noi.

În acest an, gândurile și susținerea noastră se îndreaptă către Fundația Estuar. Fondată în 1993, este prima organizaţie din România care a creat pentru adulţii cu probleme de sănătate mintală o reţea de servicii de îngrijiri comunitare de zi şi locative acreditate şi recunoscute la nivel local, naţional şi internaţional. Fundația Estuar este activă în patru orașe din țară, București, Ploiești, Giurgiu și Cluj și deservește anual peste două mii de beneficiari.

În Cluj-Napoca, Fundația Estuar activează de douăzeci de ani, este singurul centru de zi pentru această categorie de beneficiari și intervine în trei direcții:

 • prin serviciile oferite în cadrul centrului de zi, reprezintă o speranță, un refugiu, o a doua casă pentru beneficiari, personele afectate de o problemă de sănătate mintală, o alternativă de petrecere a timpului în mod util, prin dezoltarea abilităților, consiliere în acceptarea problemei de sănătate și adaptarea la dificultățile apărute, creșterea stimei de sine și descoperirea punctelor forte, consiliere psihologică/psihiatrică/socială și vocațională, încurajarea implicării în comunitate, pentru evitarea izolării;
 • informare și consiliere pentru aparținători pentru acceptarea situației și creșterea toleranței, conștientizarea schimbărilor și a comportamentelor de neînțeles ca și simptome, suport în a face diferența dintre persoană și simptome;
 • informarea comunității pentru creșterea toleranței și înțelegerii față de persoanele cu nevoi speciale, respect față de individualitatea și demnitatea beneficiarilor, promovarea șanselor egale, campanii de promovare a sănătății mintale în școli și facultăți, promovarea parteneriatelor cu diferite instituții publice sau organizații neguvernamentale în organizarea unor proiecte, evenimente specifice, valorizarea talentelor beneficiarilor prin organizarea de expoziții în comunitate cu produsele realizate în cadrul atelierelor lucrative.

Printre activitățile oferite în cadrul Centrului Social Cluj pentru adulți cu probleme de sănătate mintală se numără grupul de cultură generala și educație pentru sănătate, grupul de limba engleză, grupul de calculatoare, terapie prin muzică, terapie prin pictură, atelier de decorațiuni, grup de sport, socializare, grup spiritual, grup de dezvoltare personală și comunicare, literatură, consiliere individuală.

Dificultățile financiare prin care trece acum Fundația Estuar ne-au determinat să revenim la caracterul caritabil pe care evenimentul nostru l-a avut încă de la prima ediție, când Noaptea Porților Deschise a fost organizată pentru sprijinirea colegei noastre, regizoarea Mona Marian.

Fondurile adunateau avut o contribuție esențială la tratamentul paleativ de care a beneficiat colega noastră, în ultimele luni de viață.

Așadar, la această ediție a evenimentului, intrarea rămâne în continuare liberă, dar sunt încurajate donațiile în folosul Fundației Estuar, al beneficiarilor săi și al întregii nostre comunități.

Program

 • orele 18:00 – 19:40, Sala Mare
  Curs de inițiere în salsa susținut de Mario Dance Atelier și Latin Beat
 • orele 18:00 – 21:00, Foaier / Rang II
  Atelier de machiaj teatral susținut de Camelia Curuțiu Zoicaș. Machiajul este acea tehnică prin care chipul unui actor este remodelat și transformat, este acea tehnică care modifică și subliniază prin intermediul umbrelor, a luminii și a culorii o varietate mare de sentimente și tipuri umane. Machiajul în teatru folosește tehnici complexe care au la bază farduri și accesorii speciale care îl vor ajuta pe „pictorul machior“ să inventeze și să creeze personaje fictive nu pe planuri simple ca in celalalte arte, ci pe un obraz viu, omenesc cu suprafețe plane, concave sau convexe. Acesta va încerca să sugereze prin culoare, umbre și lumini un tip de om cu chip deosebit, cu paliditatea sau uscăciunea bolnavului sau a bătrânului, ori cu pulsația sau transparența tinerească a pielii și a sângelui. Acest workshop se adresează tuturor celor care își doresc să intre și să experimenteze pentru câteva clipe, această lume efemeră vie, fantastică, această lume ficțională plină de umbre și culoare, încărcată de psihologie și intuiție artistică.
 • orele 18:00 – 21:00, Foaier / Rang II
  Atelier de pictură pe globuri susținut de Ilinca și Dora Baba
 • orele 18:00 – 21:00, Foaier / Rang II
  Atelier de bijuteri confecționate din ciocolată și marțipan susținut de Centrul de Zi pentru Vârstnici Numărul 2. Miniatelierul va exemplifica cum poate să devina bijuterie… ciocolata. Modelată, sculptată, în combinație cu dantelă sau accesorizată cu mărgele, clasica ciocolată poate să se metamorfozeze în delicate podoabe.
 • orele orele 18:00 – 1:00, Foaier / Rang II
  Cafeneaua Doamna T
 • orele 18:30 – 19:30, Sala Mare / Loji / Rang I
  Față în față – întâlniri individuale cu actorii Anca Hanu, Angelica Nicoară, Sânziana Tarța, Ionuț Caras, Cristian Grosu și Radu Lărgeanu
 • orele 19:00 – 20:00, Foaier / Rang II
  Recital de muzică și poezie prezentat de persoane cu deficiențe de vedere
 • orele 19:50 – 20:10, Sala Mare
  Demonstrație cu participanții la atelierul susținut de coregrafa Andrea Gavriliu. Atelierul susținut de coregrafa Andrea Gavriliu va avea loc sâmbătă, 9 Decembrie 2017, în incinta Teatrului Național din Cluj-Napoca și va dura aproximativ cinci ore. Participarea este gratuită, în limita a 20 de locuri disponibile, pe bază de înscriere la adresa atelier@teatrulnationalcluj.ro. Atelierul este deschis pentru neprofesioniști în artele spectacolului și dansului, cu vârsta minimă de 16 ani. Rezultatele atelierului vor fi prezentate pe scena mare a teatrului.
 • orele 20:20 – 20:50, Sala Mare
  Cabina de film – proiecție de film cu și despre spectatori ai Teatrului Național din Cluj-Napoca. Cabina de film se află, în acest an, la a treia ediție. Este un proiect început în 2015, prin care invităm spectatorii participanți la Ziua Porților Deschise să intre în cabina noastră de film și să răspundă la câteva întrebări. Pe baza răspunsurilor lor, realizăm un film de mediu-metraj, intitulat Cabina de film, pe care îl proiectăm la Noaptea Porților Deschise. Ne-am dorit, ca prin acest demers, să ne cunoaștem mai bine spectatorii și, de asemenea, prin proiectarea filmului, să restituim spectatorilor, gândurile pe care le-au împărtășit cu noi. 
 • orele 20:30 – 21:00, Foaier / Rang II
  Lansare cărții intitulată Împotriva uitării de Alexa Visarion – Editura Ideea Europeană (în parteneriat cu ICR)
 • orele 21:00 – 21:40, Sala Mare
  Sesiune de întrebări și răspunsuri cu artiștii Diana Buluga, Andrea Gavriliu, Ioan Isaiu și Dragoș Pop
 • orele 21:50 – 22:20, Sala Mare
  Concert de colinde susținut de Ioan Bocșa și Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească Icoane
 • orele 22:30 – 23:00
  Familia Popescu de Cristian Popescu. Recital de poezie susținut de actorii Alexandra Tarce, Narcisa Pintea, Cornel Răileanu, Dan Chiorean și Radu Lărgeanu. Cristian Popescu este unul dintre cei mai interesanți poeți români, născut în 1959 și plecat din această lume în 1995, la doar 35 de ani. Publică doar trei volume, Familia Popescu, Cuvânt înainte și Arta Popescu, și rămâne mai degrabă necunoscut. Cei care îi citesc, însă, poemele, se întrec în reacții entuziaste și îl compară pe poet cu Mircea Cărtărescu sau chiar și cu Mihai Eminescu. Bolnav de schizofrenie, ceea ce ne-a făcut să alegem poemele sale pentru această ediție a Nopții Porților Deschise, în care ne propunem să susținem Fundația Estuar și activitatea sa dedicată persoanelor cu probleme de sănătate mintală, Cristian Popescu scria despre boala de care suferă în Adevărul literar și artistic, asumându-și-o. Hăituit de vocile din capul său, Popescu a ticluit poate cea mai comprehensibilă definiţie a pierderii minţilor: nebunia e atunci când te crezi mai important decât un meci de la Campionatul Mondial de fotbal. Cei 36 de ani, trăiţi cu naivitate şi grabă, ar putea fi o capodoperă a literaturii. În urâtul zilelor de după Revoluţie, el ţinea predici în faţa aurolacilor, scria poeme despre vatmanii arşi de soare în cabinele tramvaielor şi murea puţin câte puţin, în fiecare zi, pentru ca morţii adevărate să nu-i mai rămână mare lucru de făcut, scrie Cristian Delcea într-un articol numit Marele Popescu. Poet, paznic de noapte, schior pe pantele disperării. Îl rememorăm și noi, astăzi, invitându-vă să ne bucurăm împreună de câteva dintre poemele sale din ciclul Familia Popescu, recitate de actori ai Teatrului Național din Cluj-Napoca.
 • orele 23:10 – 23:35, Sala Mare
  Recital susținut de Nucu Pandrea la frunză și muzicuță. Eugen Aloisiu Nucu Pandrea este considerat un adevărat fenomen al muzicii contemporane. Inițiat de către bunicul său în copilărie în tainele cântatului la frunză, artistul și-a perfecționat tehnica de-a lungul anilor: în prezent, interpretează cu măiestrie bucăți muzicale din genuri variate – de la cântece populare la lucrări clasice, piese rock și jazz. A concertat pe scene locale și internaționale, alături de artiști celebri precum Gheorghe Zamfir și Nightloosers. Visul lui Nucu Pandrea este să creeze o şcoală de cântăreţi din frunză.
 • orele 23:45 – 1:00, Sala Mare
  Just Push Play – show de improvizație cu Bogdan Bob Rădulescu, Dragoș Muscalu, Robert Pavicsits, Matei Rotaru și Vlad
  Pasencu (pian). Just Push Play este o invitație… la spectacol. Totul se construiește pe loc, fără regizor, fără scenariu și fără decor. Nimic prestabilit, totul… spontan. Orice sugestie venită din partea publicului se poate transforma într-o scenă de teatru, într-o poveste, într-un discurs sau, de ce nu, într-un cântec. Cuvintele cheie sunt: umor, interactivitate și improvizație, iar telecomanda este în mâna publicului. So… Just Push Play!

Pe toată durata evenimentului:

 • Târg de Crăciun cu obiecte realizate de copii și adulți cu dizabilități prin Asociația Derzelas, Fundația Estuar, Asociația Handicope, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca, alături de Floarea Ta, Friandise, Peyo, Ronna Art, Chiramó, Lionbox, Bruiaj Arts
 • Librăria Teatrului Național din Cluj-Napoca

Eveniment cu parfum de lavandă by Casa Boian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *