În perioada 31 Ianuarie 2019 – 3 Februarie 2019, între orele 12:30 și 18:30, Plankton Gallery din Cluj-Napoca te invită să vizitezi expoziția Limbik Frequencies realizată de Flaviu Moldovan.

Limbik Frequencies

Cele 40 de desene expuse sunt de vânzare.

Știința spune că sistemul limbic este o zonă din creierul uman responsabilă cu gestionarea emoțiilor. Un fel de gestionar al emoțiilor este și Flaviu Moldovan atunci când desenează. Când artistul crează imagini, acestea sunt rezultatul colaborării dintre zona limbică din creier și abilitățile lui tehnice de a canaliza senzațiile de acolo pe hârtie sau pe pânză. În urma acestui proces creativ, care funcționează cu succes de vreo 20 de ani, rezultă un număr satisfăcător de desene, pline de încărcătură personală, având calitatea unui jurnal (pe perioade), dar și calitatea de a transforma desenele în opere ca și produs artistic. Iată primul dialog al conceptului ‘limbic’ cu arta lui Flaviu Moldovan.

În 2001, în Milwawkee, Wisconsin USA, s-a născut postul de radio cu muzică electronică numit Limbik Frequencies. Trei ani mai târziu, în 2004, Flaviu Moldovan face cunoștință cu acest radio și astfel începe o perioadă de conștientizare a muzicii electronice la un nivel mai profund. Nu întâmplător, realizatorii acestui radio i-au dat numele acesta. În 18 ani de existență, ei au promovat neîncetat un sound care te afectează direct în acei doi centri energetici care știu să asculte muzica cel mai bine: mintea și sufletul.

Astăzi, în 2019, se împlinesc 15 ani de când artistul are o relație, încă activă, cu acest post de radio, fiind o sursă importantă de artiști, din zona idm-electronică, precum: Luke Vibert, FSOL, Boards of Canada, Xela, Monoceros, Landau, Freeform, Lusine, Miwon, Cim, Quench, Loess, Casino Versus Japan, Ametsub, Gus Gus și mulți alții. Pentru a vedea mai bine despre ce este vorba, căutați pe net ‘Limbik Frequencies Radio’. Nu este prima oară cand Flaviu celebrează muzica în arta lui. În 2017, cu ocazia expoziției personale “North Node-South Node” (Plankton Drawing nr. 5) a luat ca și subiect de discuție un album al raperului american Tyler The Creator. Muzica este un motor principal al mecanismelor creative ale artistului. Prin evenimentele create și prin faptul că el este și DJ (sub numele de Dr. Strangelove) de aproape 10 ani, arată faptul că artistul este conștient de vibe-ul contemporan al vieții asimilat cel mai repede prin muzică.

Flaviu Moldovan (n. 1983) este artist vizual și designer român, trăiește și lucrează în Cluj-Napoca. Preocupările artistice ale lui Flaviu Moldovan sunt dintre cele mai diverse, acoperind o paletă amplă de activități din sfera desenului, picturii și graficii web.

Despre artist, pe scurt: Premiul N. Tonitza (acordat de Ministerul Cercetării și Educației, România, 2002); Rezidență artistică de gravură (Miskolk, Ungaria, 2005); website layout design pentru Coca-Cola (McCann Erikson Worldgroup, 2011); ilustrații pentru Fanta Exotic și Fanta Cel Mai Bun Gust (McCann Erikson Worldgroup, MRM, București, 2011); Premiul I – The Yahoo! Login Page Creative Competition (2011); Design Jury Member – Logo Pech Capitală Culturală 2020 (Bulgaria, 2012); lucrări expuse la Noaptea Muzeelor (2012), Bucharest Art Week (2014), Art Safari București (2015).

Plankton Gallery s-a deschis în 2017 în Cluj-Napoca.
Inițiată de artistul Flaviu Moldovan, Plankton Gallery funcționează ca și o platformă de promovare și experiment pentru artiștii clujeni, în același timp având și o activitate educațională prin realizarea unor cursuri și workshopuri de scurtă durată.

Numele galeriei a fost inspirat de cuvantul “plancton” care, în termeni științifici se referă la o colecție diversă de organisme care trăiesc în anumite straturi ale oceanelor, ele fiind o sursă crucială de hrană pentru organismele acvatice mari, cum ar fi peștii și balenele.

Cu ani în urmă, când artistul Flaviu Moldovan a început o arhivare a peste 1000 de desene realizate în decursul carierei lui, a avut ideea de a-și denumi colecția de desene “Plankton”, aceste desene servind ca și hrană pentru ideile mai mari care au urmat de atunci până în prezent.

Astfel a început o serie de expoziții ‘Plankton Drawing’. Dacă e să îi dăm un rol mitic acestui (deja) ritual “plankton”, acela ar fi de ofrandă adusă Zeului Creativității (Apollo sau Venus, la alegere), un semn de mulțumire pentru fertilitatea și abundența actului creativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *