În perioada 4-8 Octombrie 2017, Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca te invită la Întâlnirile Internaționale de la Cluj, ediția a VII-a.

În acest an, tema Extreme propune iubitorilor de teatru nu doar o călătorie teatrală, ci și o adâncă reflexie asupra unor situații aflate la limită. Că este vorba de devieri de la normă, rezultat al disfuncționalității societății, aflată într-o criză majoră, ori de cazuri complicate de vieți trecute prin totalitarism și ajunse într-o democrație rebelă sau de grotescul ivit dintr-un umor negru, care ascunde oribile crime, mai vechi sau mai noi, fiecare dintre spectacolele prezentate nasc întrebări majore, menite să ne trezească conștiințele (adesea) adormite. Spectacole ale teatrului precum Portocala mecanică, după romanul lui Anthony Burgess, în regia lui Răzvan Mureșan, Playlist, de C.C. Buricea Mlinarcic, o piesă despre totalitarism și întâmplări de după revoluția română din 1989, în regia lui Tudor Lucanu, Procesul după romanul lui Franz Kafka, regia Mihaela Panainte, spectacolul invitat Goldberg Show – Facerea lumii și alte întâmplări după George Tabori, regia Mihai Măniuțiu, OST (Organic Sound Twist), un spectacol de dans realizat de Andrea Gavriliu, sunt câteva din producțiile prezentate în cadrul evenimentului. Pe lângă acestea vor mai exista și două seri extreme în care vor fi proiectate scurtmetraje experimentale și horror, din cadrul ClujShorts ISFF. Totodată, va avea loc o conferință susținută de reputatul om de teatru George Banu, Teatrul extremelor și extremele teatrului, moderator Ștefana Pop-Curșeu, o prezentare susținută de Fumio Owada (Japan Arts Council) despre Teatrul japonez tradițional, proiecția în avanpremieră mondială a filmului Dinții, după piesa lui Matei Vișniec, precum și lansări de carte. În cadrul Întâlnirilor va avea loc, de asemenea, decernarea unor titluri onorifice ale Teatrului Național Lucian Blaga Cluj-Napoca.

Despre evenimentul din acest an, Ștefana Pop Curșeu, director artistic al Teatrului Național Lucian Blaga Cluj-Napoca susține că această ediție a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj dedicată Extremelor este o oportunitate pentru Teatrul Național Cluj-Napoca de a evidenția puterea pe care o are arta scenică de a-și confrunta atât actorii cât și spectatorii cu acțiuni, comportamente și situații extreme pe care le întâlnim, vrând-nevrând, în societatea contemporană. Cu toții cunoaștem regulile societății în care trăim, dar ce se întâmplă atunci când aceste reguli sunt încălcate, iar balanța dintre bine și rău este răsturnată? Care sunt limitele libertății? Limitele impunerii propriei voințe în viața celorlalți? Care sunt disfuncționalitățile unui sistem capabil să genereze reacții extreme în comportamentul indivizilor? Cum abordăm extremele pe scenă sau pe ecran: teroarea, moartea, războiul, suicidul, totalitarismul, violența, manipularea și spaima? O temă cuprinzătoare așadar, care ne poate da fiori, dar care ne provoacă la gândire, la reconsiderarea pornirilor și acțiunilor extreme, la conștientizarea importanței echilibrului, a toleranței, a valorilor profund umane.

Program

4 Octombrie 2017

 • ora 17:30, Studio Euphorion
  OST (Organic Sound Twist). Concept, coregrafie, interpretare, ilustrație muzicală, text și sudoare: Andrea Gavriliu.
 • ora 19:00, Sala mare
  Portocala Mecanică de Anthony Burgess. Regia: Răzvan Mureșan.
 • ora 22:00, Studio Euphorion
  Seri extreme – proiecții de scurtmetraje (film experimental). Introducere de Ioan Pop Curșeu (președintele juriului ClujShorts ISFF).

5 Octombrie 2017

 • ora 11:00, Studio Euphorion
  Lansări. Robert Cohen – Un teatru al regizorului. Teatrul românesc văzut de un american (Casa Cărții de Știință, 2017). Traducere de Carmen Borbely și Anca Măniuțiu. Ediție alcătuită și îngrijită de Anca Măniuțiu. Prezintă Anca Măniuțiu. Studia UBB Dramatica (1/2017), număr tematic: Structuri narative în artele performative contemporane – revistă de studii teatrale. Prezintă Ștefana Pop Curșeu (redactor-șef). Revista Hystrio (Italia) – număr tematic dedicat teatrului românesc. Prezintă Irina Wolf.
 • ora 17:00, Studio Euphorion
  OST (Organic Sound Twist). Concept, coregrafie, interpretare, ilustrație muzicală, text și sudoare: Andrea Gavriliu.
 • ora 20:30, Studio Euphorion
  De ce, Anton Pavlovici Cehov? după Mașinăria Cehov de Matei Vișniec. Regia: Cătălin Bocîrnea.

6 Octombrie 2017

ora 11:00, Studio Euphorion
Lansări. Roxana Croitoru și Irina Zlotea – Ștefan Braborescu – portret din crâmpeie (Fundația Culturală Camil Petrescu, 2017). Prezintă Florica Ichim și Ion Vartic. Eugenia Sarvari – Anton Tauf între vocație și damnare (Fundația Culturală Camil Petrescu, 2017). În prezența actorului Anton Tauf. Prezintă Cornel Țăranu și Anca Hațiegan.

 • ora 18:00, Muzeul de Artă
  George Banu – Teatrul extremelor și extremele teatrului (conferință). Moderator Ștefana Pop Curșeu. George Banu – Ușa, o geografie intimă (Nemira, 2017) – lansare de carte. Traducere de Anca Măniuțiu. Prezintă Monica Andronescu și Anca Măniuțiu.
 • ora 20:30, Sala mare
  Decernarea diplomelor de onoare suținătorilor Teatrului Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca. God’s Playground – spectacol-concert cu Alexander Bălănescu și Ada Milea.
 • 7 Octombrie 2017

  • ora 11:00, Studio Euphorion
   Teatrul japonez tradițional – prezentare susținută de Fumio Owada (Japan Arts Council)
  • ora 16:00, Casa TIFF
   Dinții după Matei Vișniec – proiecție de film în avanpremieră urmată de discuții cu autorul, regizorul și actorii. Regia: Rareș Stoica.
  • ora 18:30, Studio Euphorion
   Playlist de C.C. Buricea Mlinarcic. Regia: Tudor Lucanu.
  • ora 20:30, Sala mare
   Goldberg Show – Facerea lumii și alte întâmplări după Variaţiunile Goldberg, de George Tabori. Regia: Mihai Măniuţiu. O producție a Teatrului Național Vasile Alecsandri din Iași.

  8 Octombrie 2017

  • ora 20:00, Sala mare
   Procesul după Franz Kafka. Regia: Mihaela Panainte.
  • ora 22:00, Studio Euphorion
   Seri extreme – proiecții de scurtmetraje (film horror). Introducere de Ioan Pop Curșeu (președintele juriului ClujShorts ISFF).

  Pe parcursul întregului festival, foaierul Teatrului Național Lucian Blaga va găzdui expoziția Extremele cărții.

  Leave a Comment

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Scroll to Top