Sâmbătă, 5 Mai 2018, începând cu ora 10:30, la Parcul Etnografic National Romulus Vuia din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei va avea manifestarea culturală interactivă intitulată Împreunișul – măsurișul oilor în Transilvania tradițională.

Împreunișul - măsurișul oilor în Transilvania tradițională

Program

 • ora 10:30
  Pregătirea magică interactivă a gospodăriei și a staurului măsurișului. Prezentarea interactivă a unui inventar original de stână montană. Prezentarea interactivă a echipamentului caracteristic unui păcurar de munte. Prezentarea interactivă a instalației de obținere a focului viu.
 • ora 12:00
  Intrarea turmei de oi în staurul măsurișului, în frunte cu vlojoii îmbrăcați în frunze. Udarea vlojoilor cu apă. Începerea mulsului, descrierea inventarului pentru muls și a tehnicilor de muls.
 • ora 12:30
  Până la încheierea mulsului – consumarea balmoșului și dans tradițional în curtea gospodăriei
 • oora 14:00
  Încheierea mulsului, explicarea modului de obținere a focului viu, plecarea turmei
 • oora 14:30
  Măsurarea laptelui cu carâmbul, discutarea diverselor tehnici transilvănene de măsurare și de repartiție a laptelui. Închegarea laptelui, discutarea tehnicilor de prelucrare a laptelui de oaie. Explicarea modului de repartiție a laptelui cu cumpăna. Dans tradițional.

Desfășurarea măsurișului evidențiază preocuparea pentru echitate în interiorul comunității, îmbinând pragmatismul cu practicile de protecție magică a întregului proces. Conștienți de faptul că doar exploatarea laptelui provenit de la un număr mare de animale este rentabilă, țăranii s-au văzut nevoiți să se asocieze, pentru a crea turme de 300-350 de oi și au găsit și metoda prin care fiecare proprietar să primească cota de lapte ce i se cuvine de la oile lui. Astfel, în momentul formării turmei mari (împreuniș), fără miei, la Sângeorz (23 aprilie), se măsura laptele provenit de la fiecare oaie, urmând ca repartizarea între asociați a laptelui turmei în întreg sezonul pastoral (până toamna), să se facă proporțional cu cantitatea de lapte obținută la măsuriș de către fiecare asociat, de la oile sale.

Oile din turma reunită erau mulse complet – cu cel puțin opt ore înainte de măsuriș – de persoane străine de turmă sau legate la ochi, pentru ca toate oile să pornească în competiție cu șanse egale; turma era pășunată apoi departe de sat, timp de cel puțin opt ore, pentru a se omogeniza hrana; când turma revenea pentru măsurarea laptelui, oile erau împărțite proprietarilor, iar aceștia le mulgeau, supravegheați de persoane special desemnate, pentru a fi eliminate fraudele; laptele predat de către fiecare proprietar era măsurat în prezența tuturor asociaților, printr-o tehnică aleasă prin consens, și se hotăra în comun modalitatea de repartiție și ordinea în care se va primi laptele; oile plecau apoi la pășune, unde rămâneau sub cerul liber până în toamnă; asociații petreceau cu mâncare, băutură, muzică și dans.

Evenimentul din Parcul Etnografic Romulus Vuia, își propune să realizeze reconstituirea fidelă a ceremonialului de măsuriș, în forma practicată în satele de deal și de podiș din nord-vestul Transilvaniei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *