În perioada 20 Aprilie 2018 – 11 Mai 2018, la Muzeului de Artă din Cluj-Napoca va avea loc expoziția intitulată Helga Paris. Fotografie.

Helga Paris. Fotografie

O expoziție de fotografii alb-negru ale artistei germane Helga Paris, una dintre cele mai renumite fotografe contemporane. În cadrul evenimentului, publicul va putea admira 133 de instantanee care surprind viața cotidiană din Germania de Est și portrete ale unor oameni obișnuiți, caracterizate de multă naturalețe și firesc.

Helga Paris și opera ei și-au asumat un loc deosebit în istoria fotografiei germane. Felul subtil în care abordează viața cotidiană a Germaniei socialiste si a statelor est-europene o transformă într-un cronicar al vremurilor. Interesul artistei s-a manifestat mai ales față de momentele banale ale existenței: posturi, priviri, gesturi, mișcări și spații care evocă istorii și experiențe personale referitoare la oameni din medii modeste: tineri rebeli, oameni din localuri, măturători de stradă. Printr-un spirit de observație fin, a reușit să se apropie de lumea interioară a acestora, oferindu-le totuși spațiul de desfășurare necesar și a captat astfel instantanee de o autenticitate frapantă. Fotografa se apropie de subiecții săi cu empatie și le surprinde personalitatea și individualitatea, creând astfel cadrul pentru un studiu social. Întrebată de ce o fascinează atât de mult cotidianul, Helga Paris a spus că prin cotidian putem recunoaște cel mai bine în ce deceniu ne aflăm. Contextul cultural și mediul înconjurător dictează felul în care decorăm, în care ne îmbrăcăm.

Lucrările selectate pentru expoziție redau o călătorie prin Transilvania anilor 1980, Polonia, Georgia și orășelul german industrial Halle. După căderea Zidului Berlinului, Helga Paris a început o cercetare amplă, care investighează propriile sale trăiri din timpul războiului și de după acesta, aspecte de asemenea expuse la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Ingo Tegge, directorul Centrului Cultural German declară despre expoziție: Fotografiile realizate de Helga Paris arată interesul sincer al ei față de oameni, dincolo de observația pur sociologică. Cred că pentru publicul clujean este foarte captivant focusul expoziției pe portrete din Berlinul de Est socialist, dar și din cadrul călătoriei ei prin Transilvania în anul 1980. Acestea înfățișează cu multă sensibilitate viața cotidiană a unor oameni obișnuiți din timpul perioadei comuniste – atât în Germania de Est, cât și în România.

Helga Paris s-a născut în anul 1938 în Pomerania și a studiat moda în Berlinul de Est, înainte de a debuta ca fotograf în anul 1964. În calitate de fotograf autodidact liber profesionist, ea s-a dedicat diverselor teme, dar și-a descoperit cu precădere pasiunea pentru portretele alb-negru. Începând cu anul 1996 a devenit membră a Berliner Akademie der Künste. Helga Paris s-a făcut cunoscută mai ales în ipostaza de cronicar al perioadei postbelice în Germania de Est: timp de mai bine de patru decenii a observat locuitorii de aici cu mare atenție și precizie.

Expoziția este organizată de Centrul Cultural German în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca și realizată de Institutul German pentru Relaţii Internaţionale (IFA).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top