Vineri, 5 Iulie 2019 a avut loc lansarea publică a celui de-al șaselea ghid realizat pe baza tranzacțiilor imobiliare încheiate între vânzători și cumpărători pe raza municipiului Cluj-Napoca, în anul 2018.

Ghidul Tranzacțiilor Imobiliare, ediția a VI-a, lansat la Cluj-Napoca

Acest produs este pus la dispoziția comunității de către o echipă din cadrul companiei de consultanta Veridio compusă din evaluatori membri ai Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, coordonată de Adrian Vascu, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca..

Culegerea de date și folosirea lor pentru a înțelege mai bine cum funcționează orașul este un proces care stă la baza oricărui smartcity. Transparența, comunicarea și punerea la dispoziția cetățenilor a datelor analizate și puse în context sunt elemente care fac ca Ghidul Tranzacțiilor Imobiliare să fie un instrument foarte util pentru clujeni și pentru cei care aleg Clujul ca destinație a investițiilor lor, a declarat primarul Emil Boc.

Facem în fiecare an acest efort de a analiza datele din cadrul tranzacțiilor imobiliare ale orașului, pentru că prin punerea la dispozitie a unor informatii complete și transparente, atât investitorii cât și publicul larg, pot acționa în cunostință de cauză, în acest domeniu al achiziției de locuințe, operațiune pe care mulți dintre noi o realizăm o singură dată în viață, a explicat Adrian Vascu, inițiatorul acestui proiect.

Ediția a VI-a a Ghidului Tranzacțiilor Imobiliare este bazată pe informațiile colectate și anonimizate de la Direcția de Taxe și Impozite a Primăriei, din contractele imobiliare de vânzare-cumpărare în anul 2018, având în acest an și o secțiune succintă despre primele cinci luni ale anului 2019. Pe măsură ce numărul edițiilor crește, Ghidului Tranzacțiilor Imobiliare din Cluj-Napoca devine din ce în ce mai relevant, rămânând un proiect de referință pentru România.

Piața imobiliară din Cluj-Napoca a cunoscut și în 2018 o activitate intensă, cu tranzacții imobiliare de peste 640 mil. EUR, în creștere cu 8% față de anul precedent. 67% din banii investiți în achiziții imobiliare au provenit din surse proprii în 2018, iar destinația principală a rămas segmentul de apartamente, cu 64% din total.

Prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor în 2018 este de 1.287 euro / metrul pătrat, în creștere cu 6,3% față de anul 2017, rămânând orașul din România cu piața imobiliară cea mai efervescentă după criza imobiliară care a debutat acum zece ani.

Interesul crescând pentru acest pol de dezvoltare al țării provine într-o proporție semnificativă din județele apropiate, precum Maramureș, Bistrița-Năsăud, Alba, Sălaj, Mureș și Satu Mare, astfel că peste 32% din cumpărătorii din anul 2018 vin din alte județe ale țării, iar doar sub 2% provin de peste granițe.

Din cele peste 214 milioane euro tranzacționate în primele cinci luni ale anului 2019, achizițiile de apartamente ale persoanelor fizice rămân motorul pieței imobiliare, cu 64% din total, fiind finanțate în proporție de 83% din resurse proprii.

Prețul mediu pe metru pătrat al celor 1.899 de apartamente tranzacționate în 2019 este de 1.333 EUR/mp, cu 3,6% mai mare față de anul 2018.

Câteva cifre cheie

Valoarea totală a tranzacțiilor imobiliare în anul 2018 a fost de aproape 642 mil. EUR, mai mult decât dublă comparativ cu anul 2014, respectiv 284 milioane de euro.

În anul 2018 valoarea totală a tranzacțiilor a crescut cu 8% față de anul precedent, respectiv cu 41% față de anul 2016.

Ponderea cea mai semnificativă din totalul de 642 mil. EUR au reprezentat-o apartamentele, cu 64% din total.

Prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor tranzacționate în anul 2018 a fost de 1.287 euro / metrul pătrat, cu 8% mai mare față prețul mediu pe metru pătrat de 1.211 euro / metrul pătrat înregistrat în anul 2017.

Achizițiile imobiliare finanțate din credite bancare în anul 2018 au fost de 33% din valoarea totală tranzacționată, față de 31% în anul 2017.

Achizițiile persoanelor fizice (81% din valoarea tranzacționată) au fost finanțate în proporție de peste 80% din surse proprii.

Achizițiile persoanelor juridice au reprezentat 19% din valoarea tranzacțiilor, fiind finanțate predominant prin credite, în proporție de 92%
66% dintre cumpărători provin din județul Cluj, pe când aproape 32% vin din alte județe ale tarii, iar sub 2% provin de peste granițe.

Știati că…

Strada Soporului este strada cu cele mai valoroase (~45,7 milioane de euro) și numeroase tranzacții (672 tranzacții).

Cartierul cu cele mai puține tranzacții este cartierul Făget, iar cel cu cele mai puțin valoroase tranzacții este cartierul Bulgaria.

Cele mai multe tranzacții, precum și cea mai mare valoare lunară a tranzacțiilor s-au înregistrat în luna octombrie, aprox. 67,5 milioane de euro.

Cel mai frecvent au fost tranzacționate parcele de teren cu suprafețe cuprinse între 500 și 1.000 metri pătrați.

Cel mai des au fost tranzacționate apartamente cu suprafețe utile cuprinse între 35 și 55 metri pătrați.
67% din tranzacțiile cu proprietăți imobiliare sunt finanțate din surse proprii.

Cea mai scumpă casă tranzacționată este localizată în centru, în zona străzii Moților, tranzacția fiind încheiată la 650 de mii de euro.

Cel mai scump teren a fost tranzacționat în cartierul Borhanci la 400 de mii de euro.

Mănăștur a rămas cartierul cu cele mai multe tranzacții (1.032 tranzacții), iar Centrul este în 2018 cartierul cu cele mai valoroase tranzacții (~73,6 milioane de euro).

Cea mai valoroasă tranzacție a fost realizată de către o persoană juridică și include o clădire de tip comercial în valoare de peste 8,7 mil. EUR amplasată în zona străzii 21 Decembrie 1989.

Achizițiile persoanelor juridice reprezintă 19,2% din valoarea tranzacțiilor top zece cele mai valoroase tranzacții PJ însumează peste 27% din cele aprox. 123,1 milioane de euro tranzacționate de PJ în 2018.

Aproximativ 67% din volumul tranzacțiilor realizate au avut un cumpărător local (județul Cluj).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *