Se caută artiști tineri dispuși și interesați să experimenteze, să cerceteze, să lucreze în echipă și care vor să afle mai multe despre producția de spectacol într-un mediu independent.

Fresh Start - rezidențe de creație

Fresh Start, ediția a III-a, își propune să inițieze opt proaspăt absolvenți de facultăți vocaționale (actorie, regie, teatrologie, scenografie, coregrafie, muzică) în producția unui spectacol prin tehnici specifice teatrului devised și în regim independent.

Cei opt rezidenți selectați vor beneficia de îndrumarea unor artiști cu experiență de lucru cu diferite metode. În funcție de specificul și nevoile producției propuse, prima parte a rezidenței va fi coordonată de unul dintre mentorii:

 • Alexandru Berceanu – regizor de teatru și director al Centrului CINETic al UNATC București, cu experiență în performance multi-media și interdisciplinar;
 • Paul Dunca – coregraf, actor, cu experiență în dans și body performance;
 • David Schwartz – regizor de teatru, membru fondator MACAZ, cu experiență în teatrul documentar și politic;
 • Sinkó Ferenc – actor, lector la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca, cu experiență în coregrafie și performance.

Programul se extinde pe mai multe luni și include o perioadă de ateliere, o perioadă de producție (iulie-august) și realizarea unui turneu național în București, Sibiu și Târgu Mureș (septembrie-octombrie). În plus, există posibilitatea ca Reactor de creație și experiment să includă producția în repertoriul propriu.

Rezidențele se adresează tinerilor absolvenți neangajați în domeniu la maxim cinci ani după absolvire, de la secțiile română și maghiară din cadrul facultăților de profil din țară. Rezidențele vor fi remunerate, iar cazarea participanților din afara orașului Cluj-Napoca va fi asigurată de organizatori.

Aplicațiile se pot descărca de site-ul oficial și se vor trimite pe adresa freshstart.rezidente@gmail.com până în data de 15 Aprilie 2018, ora 23:59.

În urma înscrierilor, mentorii, împreună cu coordonatorii de proiect, vor selecta un proiect regizoral, în funcție de care se va alege o echipă mixtă formată dintr-un regizor, un dramaturg, un scenograf, un coregraf, actori și/sau dansatori și muzicieni, pe baza aplicațiilor, cu posibilitatea de a stabili și un interviu (live sau Skype, după caz) în perioada 16 aprilie-3 mai.

Calendar

 • 15 Aprilie 2018
  Data limită pentru înscrieri
 • 16 Aprilie 2018 –  3 Mai 2018
  Selectarea participanților
 • 4 Mai 2018
  Anunțarea participanților
 • 1 Iulie 2018 – 15 Iulie 2018
  Prima etapă a rezidenței, asistată de mentor: atelier practic
 • 16 Iulie 2018 – 31 August 2018
  A doua etapă a rezidenței: repetiții și vizionări septembrie – octombrie. Prezentarea rezultatelor la Cluj, Târgu Mureș, Iași și București.

 
Programul Fresh Start face parte din platforma Rezidențele Reactor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top