Duminică, 24 Martie 2019, începând cu ora 16:00, la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca va avea loc conferința intitulată Fraternitatea italo-română – La fratellanza italo-romena.

Fraternitatea italo-română - La fratellanza italo-romena

Evenimentul este strucurat în două părți: prima de tip conferință publică, a doua sub formă de workshop destinat tuturor celor interesați de problematica specifică a emigrației în și din Italia. În prima parte a evenimentului va fi analizată dinamica relațiilor româno-italiene din punct de vedere istoric, social și economic, cu focus pe ultimii 12 ani, de când România a aderat la Uniunea Europeană.

Discuțiile au loc în contextul în care România este țara cu cea mai mare migrație a populației pe timp de pace, și a doua țară ca număr de migranți, după Siria. Mai mult, cea mai mare comunitate de români din Diaspora este localizată în Italia, unde reprezintă cel mai numeros grup de imigranți și totodată cea mai mare migrație internă din Europa. Cifrele sunt și mai impresionante atunci când se adună nu doar românii din Italia, ci și tot ce înseamnă a treia generație în această relație, respectiv: tinerii români care au crescut în Italia și au venit să studieze sau să lucreze în România, familiile mixte italo-române, atât din Italia, cât și din România, precum și italienii din România care locuiesc și muncesc sau sunt pensionari aici. Se estimează că noua comunitate italo-română a depășit 2,5 milioane de persoane, chiar mai mare decât aceea a unor state din Uniunea Europeană.

Există, așadar, o nouă și reală dimensiune culturală italo-română formată, organic, în cadrul unor valori comune și care a avut o dezvoltare puternică și rapidă după intrarea României în Uniunea Europeană. Acestea sunt premisele de la care pornește discuția, înțeleasă dincolo de simpla retorică, ca o examinare a aspectelor culturale, sociale și economice ale relațiilor dintre cetățenii italieni și cetățenii români, a declarat organizatorul evenimentului, Antonio Patané, președintele Clubului Italian de Afaceri (IBC) și al Comitetului Internațional al Clujului (CIC), membru în boardul Camerei de Comerț Italo-Române (CCIpR).

În acest context, vor lua cuvântul:

  • Corina Crețu – Comisarul European pentru Politici Regionale;
  • Andrei – Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului;
  • Emil Boc – Primarul municipiului Cluj-Napoca;
  • István Vákár – Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj;
  • Marius Bostan – Inițiatorul proiectului RePatriot al Romanian Business Leaders;
  • Octavian Schintee – Reprezentantul Diocezei Ortodoxe Române din Italia (peste trei sute de biserici);
  • Massimo Novali – Consulul onorific al Italiei la Cluj;
  • Gianluigi Petteni – Președintele Institutului Național de Asistență Socială din Italia (INAS);
  • Roberto Musneci – Președintele Camerei de Comerț Italo-Române (CCIpR);
  • Antonio Patanè – Președintele Clubului Italian de Afaceri (IBC).

Acestor personalități li se vor alătura profesorul Marian Mocanu și jurnalista Irina Niculescu, autorii volumului Come fratelli. La Fratellanza italo-romena a 10 anni dall’adesione all’Unione Europea (Ca frații. Fraternitatea italo-română la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană). Cartea, lansată pentru prima dată în februarie anul trecut la Roma, la sediul Academiei Române, va fi prezentată acum în PREMIERĂ în România. Cei doi autori, care trăiesc de peste 20 ani în Italia, vor discuta cu publicul despre provocările cu care se confruntă românii din Diaspora. Volumul se bazează pe 30 de interviuri, realizate în exclusivitate pentru acest studiu, cu importante personalități italiene și române: ministrul Franco Frattini, Comisarul European Corina Crețu, consulul onorific Mario Moretti Polegato, Părintele Siluan, episcopul Bisericii Ortodoxe Române din Italia, Flavio Tosi, Sergio Chiamparino, Ileana Popovici, Maurizio Molinari și multe exemple de imigrați români care s-au integrat cu succes în Italia.

Evenimentul de la Cluj nu va fi o simplă prezentare a cărții, ci va aborda tema și din perspective practice, economice și sociale. Astfel, în cea de-a doua parte a conferinței, va fi organizat un workshop la care sunt invitați să participe toți cei interesați de problematica specifică a emigrației în și din Italia.

Spre exemplu, existența unui proiect prin care se dorește deschiderea, în Cluj-Napoca, a unei școli dedicate exclusiv copiilor românilor din Italia și cetățenilor italieni din regiune. Scopul acestei instituții este de a-i ajuta pe cei mici să se adapteze mai ușor. Pe de altă parte, Institutul Național de Asistență Socială din Italia a deschis un birou la București în cadrul căruia oferă consultanță migranților și asistență în relația lor cu administrația publică italiană, cu privire la subiecte de interes pentru ei: pensiile de muncă și de invaliditate, asistența și indemnizațiile sociale și de șomaj, consolidarea perioadelor de contribuție pentru pensia din Italia și România…

La sfârșitul conferinței, președintele INAS va semna un acord de o importanță istorică cu Asociația Italo-Română Futura, pentru a oferi, pentru prima dată în mod direct la Cluj, asistență cetățenilor români care au lucrat în Italia și cetățenilor italieni care locuiesc aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *