Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, dă startul celei de-a XIV-a ediții a concursului naţional Fotografia – Document Etnografic (FDE), eveniment organizat anual în parteneriat cu Asociaţia ArtImage, Universitatea de Arte și Design Cluj-Napoca (UAD) şi Biblioteca Judeţeană Octavian Goga Cluj-Napoca.

Fotografii pasionați de lumea satului sunt invitați să participe în cadrul concursului, cele mai bune lucrări urmând să primească la finalul competiției o serie de premii. Lucrările se pot trimite prin poştă, curier, sau pot fi depuse la sediul CJCPCT Cluj, de pe Calea Dorobanţilor nr.104, Cluj-Napoca. Termenul limită de primire a lucrărilor este marți, 17 Octombrie 2017.

În fiecare an, lucrările selectate de juriu sunt prezentate în cadrul vernisajului organizat în luna noiembrie la Cluj-Napoca și, ulterior, în alte orașe din țară sau străinătate, în expoziții itinerante. Fotografia – document etnografic a poposit până acum la Alba Iulia, Baia Mare, Bistriţa, Braşov, Craiova, Satu Mare, Sibiu, Târgu Jiu și Târgu Mureş, dar și în străinătate, în țări precum Franța, Italia, Polonia și Ungaria.

Se acceptă fotografii care oglindesc elemente din cultura tradițională, materială sau imaterială, surprinse în comunitățile rurale ale României.

Premiile oferite în acest an sunt:

Secţiunea de fotografie alb / negru

  • Premiul I – Trofeul Carol Popp de Szatmáry / 1.200 de lei
  • Premiul II / 600 de lei
  • Premiul III / 500 de lei

Secţiunea de fotografie color

  • Premiul I – Trofeul Szabó Tamás / 1.200 de lei
  • Premiul II / 600 de lei
  • Premiul III / 500 de lei

Secțiunea digitală II

  • Muncile câmpului / 600 de lei

Secțiunea reproducere după fotografia veche

  • 400 de lei

Trofeul Art Image

  • 600 de lei

Premiul special pentru întreaga colecție înscrisă în concurs

  • o expoziție personală în cursul anului 2018

Toate datele necesare înscrierii în concurs pot fi regăsite pe site-ul instituției.

Demarat în 2004, iniţial sub forma unui concurs naţional, proiectul Fotografia – document etnografic (FDE) este unic în ţară. Pe lângă concursul anual, care transformă în fiecare toamnă Clujul într-o capitală a fotografiei etnografice şi care reprezintă rădăcina şi trunchiul proiectului, s-au dezvoltat sub aceeaşi egidă şi alte proiecte conexe, cum ar fi expoziţiile itinerante în ţară şi străinătate, editarea albumelor de fotografie sau realizarea unei fototeci.

Menirea proiectului este conservarea prin fotografie, şi implicit suport digital, a elementelor de cultură tradiţională pe cale de dispariţie, realizarea unui fond de fotografie etnografică veche şi recentă, încurajarea artiştilor fotografi să se aplece asupra acestui domeniu supus pieirii şi, nu în ultimul rând, prezentarea în ţară şi peste hotare a acestor valori tradiţionale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *