În perioada 18-27 Martie 2018, între orele 11:00 și 16:00, la Casa Tranzit din Cluj-Napoca va avea loc atelierul intitulat Fact Finding: Procese investigative în spațiul urban.

Îmi doresc ca în perioada acestei rezidențe să reușesc să apropii oamenilor conceptul de fact finding și să încurajez explorarea aprofundată prin experiențele personale, metode, abordări și medii alese de participant. Vor avea oportunitatea de a învăța cum să-și depășească limitele pentru a observa detalii, acolo unde alții văd doar rutină, cum să abordeze și să negocieze accesarea unui subiect, de asemenea, cum pot fi transformate observațiile în reacție personală. În schimb, voi avea ocazia să învăț de la participanți noi metode de investigație, în funcție de mediul ales și interesele personale. Procesul de bază al rezidenței fact finding se potrivește unui mediu de tip tink thank (colaborativ), deoarece necesită un flux constant de informații, abordări transdiciplinare, interogări, readaptări și feedback, a declarat Alex Bodea.

În cadrul întâlnirilor, participanții vor avea ocazia să se familiarizeze cu ideea de bază a fact finding și să acumuleze exercițiu practic de cercetare pe teren, comunicare și feedback. Programul include sesiuni zilnice de observare și documentare a realităților urbane și a felului în care funcționează culisele diferitor instituții (munca din spate); o perioadă alocată editării în studio; discuții teoretice și feedback. În încheierea atelierului va avea loc o prezentare publică a muncii realizate.

Participanții pot folosi orice mediu cu care doresc să experimenteze – fotografie, video, înregistrări audio, grafică…

Alex Bodea activează la intersecția dintre artă vizuală și jurnalism. Pornind de la dorința de a observa și de a înregistra, se bazează pe un limbaj intuitiv și esențializat format din text și desen.

Ea documentează aspecte ale mundanului urban. În Berlin, Alex Bodea este curator al platformei The fact finder, proiect în care spațiul este dedicat relatării experiențelor imediate.

Atelierul Fact Finding: Procese investigative în spațiul urban face parte din platforma Focus Atelier, proiect al Asociației Reciproca. A patra ediția Focus Atelier (FA) se concentrează pe tema paradigmelor contemporane în arta documentară. Ediția va conexa patru rezidențe pe domeniile: desen documentar și arte mixed-media; jurnalism și receptare mass-media; teatru documentar și film documentar, alături de invitați ca Alexandra Bodea, Laura Sandu, Nico Vaccari sau Sânziana Koeing. Punctul forte al rezidențelor noastre îl constituie crearea unui grup de lucru format din cercetători și artiști emergenți care lucrează cot la cot cu invitații, pe temele propuse de aceștia, pentru realizarea de evenimente culturale noi, la care devin co-autori. Focus Atelier este un real demers pedagogic ce facilitează întâlnirea și lucrul practic între profesioniști cu experiență, artiști tineri și cercetători în științele umaniste.

Evenimentul are loc în cadrul platformei Focus Atelier, organizată de Asociația Reciproca.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top