Data de 15 Ianuarie, prilej cu care este celebrată Ziua Culturii Naționale, dar și ziua poetului național Mihai Eminescu, va fi marcată și în 2021 de către instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Cluj printr-o serie de evenimente cu un format adaptat contextului epidemiologic actual.

Expoziții, concerte și activități în on-line de Ziua Culturii Naționale

Astfel, Muzeul Etnografic al Transilvaniei va deschide, cu această ocazie, expoziția Vasile Stoica – mare diplomat și om de cultură, un proiect expozițional coordonat de profesorul Ioan Opriş. Publicul va avea posibilitatea de a admira lucrările expuse până în data de 14 martie 2021, de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Și Muzeul de Artă Cluj-Napoca îi așteaptă pe vizitatori, începând cu data de 15 ianuarie și până în 7 februarie 2021, cu o expoziție intitulată Identități. Ziua Culturii Naționale, curatoriată de Dan Breaz.

Totodată, cei interesați sunt așteptați să treacă pragul Muzeului Memorial Octavian Goga Ciucea unde, pe lângă expozițiile permanente, vor putea admira și două expoziții temporare, respectiv expoziția inedită de fotografii și cărți Vorbe șoptite și cea de fotografii și documente Luceafărul.

O altă instituție implicată în activitățile omagiale este Biblioteca Județeană Octavian Goga Cluj, care va organiza, în zilele de 15, respectiv 18 ianuarie 2021, atât prin intermediul secțiilor de la sediul central cât și prin filialele de cartier, o serie de activități interactive pentru elevi, derulate în mediul on-line. De asemenea, va fi publicat un interviu cu scriitorul Christian Crăciun, articole despre viața și opera marelui scriitor, articole de testare a cunoștințelor copiilor despre Mihai Eminescu, fiind organizate și două expoziții de publicații.

Tot sub semnul Zilei Culturii Naționale și a omagierii poetului Mihai Eminescu, Filarmonica de Stat Transilvania va susține, vineri, 15 ianuarie 2021, de la ora 19:00, on-line, pe pagina de Facebook și canalul de YouTube ale instituției, concertul Cântec cu poveste (în notă cultă). Programul va cuprinde lucrări muzicale româneşti prezentate în primă audiţie, în combinaţie cu texte reprezentative ale literaturii române, care vor fi recitate/narate de actori, în intervenţii între lucrările muzicale interpretate.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, aduce în atenția publicului, pe parcursul acestei săptămâni, o serie de lucrări consacrate din muzica cultă și lucrări de inspirație folclorică, scrise de compozitori români, alături de momente poetice din opera lui Mihai Eminescu. Este vorba despre o selecție din cadrul evenimentului organizat anul trecut de Ziua Culturii Naționale. Acestea pot fi urmărite pe pagina de socializare a instituției de cultură.

Teatrul de Păpuși Puck le oferă, de asemenea, iubitorilor de teatru două momente speciale difuzate atât pe pagina web a instituției, cât și pe cea de Facebook. Astfel, pe site-ul www.teatrulpuck.ro va fi difuzată înregistrarea audio a poveștii Făt Frumos din lacrimă, scrisă de marele gânditor. În aceeași zi, de la ora 18:00, poate fi urmărit pe pagina de Facebook a instituției spectacolul Aleodor Împărat, după Petre Ispirescu, în scenariul și regia lui Decebal Marin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *