Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a coordonat realizarea și publicarea unei ample lucrări intitulate Enciclopedia imaginariilor din România.

"Enciclopedia imaginariilor din România", perspectivă asupra moștenirii culturale și a identităților spirituale

Patrimoniu istoric și identități cultural-lingvistice, lucrare realizată în cadrul unui proiect național finanțat de Unitatea executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).
Proiectul Enciclopedia imaginariilor din România. Patrimoniu istoric și identități cultural-lingvistice (ROMIMAG) și-a propus să producă o bază de cunoștințe și o Enciclopedie în cinci volume, care să ofere o perspectivă sinoptică asupra moștenirii culturale și a identităților spirituale din România.

Având în centru conceptul inovator de imaginar cultural și social, programul a implicat mai multe metodologii multidisciplinare pentru a pune în evidență principalele domenii ale reprezentărilor colective românești. Conceptele științifice cheie folosite, care asigură originalitatea proiectului, sunt cele de cercetare a imaginarului, bazine semantice, câmpuri lingvistice, constelații de imagini, paradigme religioase, identitate fractală.

Enciclopedia, coordonată de Corin Braga, prorectorul UBB pentru relația cu societatea-componenta socio-culturală, a fost realizată prin colaborarea a peste 100 de cadre didactice și cercetători din UBB, Academia Română și UNARTE București, fiind tipărită la Editura Polirom.

Enciclopedia imaginariilor din România cuprinde volumele:

  • I – Imaginar literar (Corin Braga, Facultatea de Litere)
  • II – Patrimoniu și imaginar lingvistic (Elena Platon, Facultatea de Litere)
  • III – Imaginar istoric (Sorin Mitu, Facultatea de Istorie și Filosofie)
  • IV – Imaginar religios (Ioan Chirilă, Facultatea de Teologie Ortodoxă)
  • V – Imaginar și patrimoniu artistic (Liviu Malița, Facultatea de Teatru și Film)

Proiectul ROMIMAG s-a derulat în cadrul programului Patrimoniu și identitate culturală 2018-2021, iar valoarea totală s-a ridicat la 5.287.450,00 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *