Copii, tineri, părinți, bunici și cadre didactice sunt așteptați, începând cu 31 Mai 2019, la o nouă ediție EducaTIFF, programul de educație cinematografică al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

EducaTIFF: cel mai complex program de până acum, pentru copii, adolescenți, părinți și profesori

Programul include 14 proiecții de film și șapte ateliere, structurate pe diferite categorii de vârstă, preșcolarii având rezervate 2 proiecții de scurtmetraje animate, non-verbale, care nu necesită traducere. Părinții și profesorii au, în premieră în EducaTIFF, propriul atelier de educație digitală și o proiecție specială, ambele tratând teme importante în educația tinerilor.

Toate filmele de lungmetraj și scurtmetraj selectate în secțiunea EducaTIFF sunt prezentate în premieră în România. Calupul de scurtmetraje animate recomandat (mai ales) preșcolarilor a fost realizat cu sprijinul partenerilor de la Black Movie – International Independent Film Festival – Geneva și include animații care scot în evidență teme foarte diverse, din culturi foarte diferite, fiind produse de Finlanda, Coreea de Sud, Africa de Sud, Egipt, Marea Britanie, Lituania și Rusia. Pentru elevii din clasele mici filmele cele mai potrivite sunt Rocca (8 ani+), o producție germană despre o puștoaică extrem de carismatică și inventivă, care le va aminti celor mari de Pippi Șosețica, și Vacanța mea extraordinară cu Tess (9 ani+), o sensibilă și amuzantă poveste despre cum să-ți creezi propriul „antrenament de singurătate”. La categoria de vârstă 12 ani+, printre recomandări se numără multi-premiatul film canadian Colonia și animația daneză Ninja în pătrățele, comedia care îmbină un atac asupra consumerismului, cu bullying-ul și cu vendeta personală a unui antic războinic japonez. Adolescenții (15 ani+) au parte de două propuneri îndrăznețe: Noi, coioții (producție a Franței, dar vorbită în engleză) și Dispariția. Coioții vin să le pună liceenilor o întrebare terifiantă: crezi că ești în stare să dai piept cu viața, de capul tău, atunci când termini școala? Dispariția (titlu original Knives and Skin) e filmul american din selecție, însă nu e nici pe departe genul de film american de pop-corn, ci un urmaș demn al celebrului Twin Peaks, care îi invită pe tineri să guste din ceea ce înseamnă cinema-ul de autor. Părinții și profesorii sunt bineveniți la toate proiecțiile EducaTIFF, însă în mod special pentru ei programul include documentarul elvețian Unde ne e locul? / Where We Belong.

Proiecțiile EducaTIFF sunt urmate de discuții libere pe temele prezentate pe ecran, cu scopul de a încuraja dezvoltarea limbajului cinematografic, moderate de Daniel Iftene, cadru didactic al Facultății de Teatru și Film și Raluca Bugnar, selecționer EducaTIFF. Copiii și adolescenții sunt invitați să scrie sau să filmeze cronici cu care să participe în Competiția Tineri Critici de Film, în cadrul căreia va fi acordat câte un premiu la fiecare categorie de vârstă: preșcolari și ciclu primar, gimnaziu, liceu.

Atelierele acoperă, de asemenea, toate categoriile de vârstă: copiii de șase ani+ pot participa la atelierul de animație susținut de Janis Aussel din Franța sau la cele de desen în pastel, realizate de talentatul Paul Mureșan. Cei de peste opt ani sunt așteptați la atelierul de filosofie pentru copii susținut de Mihaela Frunză, iar adolescenții pot alege fie atelierul de artă cinematografică 3D cu Șerban Rareș Pop, fie pe cel de actorie și storytelling cu actrița Alina Șerban. Pentru părinți și profesori sunt recomandate atelierul de educație digitală susținut de Asociația Digital Lives, dar și proiecția documentarului Unde ne e locul?, de duminică, 2 iunie, la care vor participa regizoarea Jaqueline Zund și psihologul Domnica Petrovai pentru o discuție pe tema divorțului și a felului în care cei mici gestionează astfel de situații. Proiecția filmului Noi, coioții și atelierul de animație cu Janis Ausell sunt prezentate sub egida Focus Franța, ca parte din Sezonul România-Franța 2019 la TIFF.

Accesul la toate cele șapte ateliere este liber, în limita locurilor disponibile, și se face pe bază de înscriere la adresa educatiff@tiff.ro. Biletele la proiecțiile de filme EducaTIFF costă 12 lei și pot fi cumpărate online sau de la casieriile TIFF. Cadrele didactice și adulții care însoțesc grupuri de de minim cinci copii beneficiază de acces gratuit, pe bază de rezervare la educatiff@tiff.ro. De asemenea, pe bază de rezervare și în limita locurilor disponibile, au acces liber școlile speciale, instituțiile de învățământ din mediul rural și centrele de plasament.

Program filme

 • 31 Mai 2019, ora 10:00 la Universitatea Sapientia (Cluj-Napoca) și joi, 6 Iunie 2019, ora 12:00 la Cinema Dacia (Cluj-Napoca)
  Rocca / Rocca Changes The World – recomandat de la vârsta de 8 ani +
 • Colonia / The Colony – recomandat de la vârsta de 12 ani +
  31 Mai 2019, ora 12:00 la Cinema Dacia (Cluj-Napoca) și miercuri, 5 iunie, ora 10:00 la Universitatea Sapientia (Cluj-Napoca)
 • 1 iunie, ora 10:00 la Universitatea Sapientia (Cluj-Napoca) și 4 Iunie 2019, ora 12:00 la Cinema Dacia (Cluj-Napoca)
  Calup scurtmetraje – recomandat de la vârsta de 5 ani +
 • 1 Iunie 2019, ora 12:00 la Cinema Dacia (Cluj-Napoca)
  Noi, coioții / We the Coyotes – recomandat de la vârsta de 15 ani +
 • duminică, 2 Iunie 2019, ora 10:30, la Universitatea Sapientia (Cluj-Napoca)
  Unde ne e locul? / Where We Belong – proiecție specială pentru părinți și cadre didactice, în prezența regizoarei Jacqueline Zund și a psihologului Domnica Petrovai. La film pot participa și copii, de la vârsta de 12 ani+
 • 3 Iunie 2019, ora 10:00 la Universitatea Sapientia (Cluj-Napoca) și miercuri, 5 iunie, ora 12:00 la Cinema Dacia (Cluj-Napoca)
  Vacanța mea extraordinară cu Tess / My Extraordinary Summer With Tess – 9 ani+
 • 3 Iunie 2019, ora 12:00 la Cinema Dacia (Cluj-Napoca) și joi, 6 iunie, ora 10:00 la Universitatea Sapientia (Cluj-Napoca)
  Ninja în pătrățele / Checkered Ninja – recomandare de vârstă 12 ani +
 • 4 Iunie 2019, ora 10:00 la Universitatea Sapientia (Cluj-Napoca) și vineri, 7 iunie, ora 12:00 la Universitatea Sapientia (Cluj-Napoca)
  Dispariția / Knives and Skin – recomandare de vârstă 15 ani +

Program ateliere

 • 31 Mai 2019, ora 16:00
  Când hârtia prinde viață cu Janis Aussel (Franța) – recomandare de vârstă 6 ani +
 • 3 Iunie 2019, ora 16:00
  Atelier de artă cinematografică 3D cu Șerban Pop – recomandare de vârstă 14 ani +
 • 4 Iunie 2019, ora 16:00 și 6 Iunie 2019, de la ora 16:00
  Atelier de desen în pastel cu Paul Mureșan – recomandare de vârstă 6 ani +
 • 5 Iunie 2019, ora 16:00
  Atelier de filosofie cu Mihaela Frunză recomandare vârstă 8 ani +
 • 7 Iunie 2019, ora 16:00
  Atelier de actorie și storytelling cu Alina Șerban – recomandare vârstă 14 ani +
 • 8 Iunie 2019, ora 12:00 – recomandat pentru părinți și cadre didactice
  Atelier de educație digitală susținut de Asociația Digital Lives
 • EducaTIFF este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR). Programul EducaTIFF are ca principal scop introducerea publicului tânăr şi foarte tânăr în lumea cinematografiei și a producției de film şi de a influenţa primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *