În perioada 9-12 Noiembrie 2017, în Cluj-Napoca va avea loc evenimentul intitulat Editing History.

Editing History

Editing History este invitația pe care Colectiv A Cluj o face tuturor celor care vor să redescopere Istoria prin filtrul artei.

Cineva inteligent a vorbit despre tendința tragediilor istorice de a reveni sub formă de farsă – într-un fel, similitudinile dintre vremurile pe care le trăim și interbelicul fondat pe visele și dramele anului 1918, renegarea anilor 1950-1980 și uitarea socială sunt ceea ce a generat Editing History. Farsele istorice nu sunt cu nimic mai puțin nocive sau distrugătoare decât tragediile, doar că nu avem mereu uneltele identificării lor și de aceea am ales să căutăm urmele trecutului în forme originale de memorie și în propuneri artistice neobișnuite, adeseori uimitoare, a subliniat Iulia Popovici, co-curatoare a evenimentului.

Editing History va prezenta joi, 9 Noiembrie 2017, performance-ul Calul alb. Scurtă istorie a urii (2017-1944), în regia Ioanei Păun, un spectacol despre ură, morală și conștință, ce spune povestea unei jurnaliste TV plină de zel și dornică de afirmare care investighează un proces istoric: condamnarea torționarului Ioan Ficior.

Programul de filme recomandat de Radu Jude se va desfășura între 9 și 12 Noiembrie 2017 și va cuprinde: Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu, proiecție urmată de o discuție cu regizorul Andrei Ujică și editorul de film Dana Bunescu; Oh! Uomo, regie și scenariu de Yervant Gianikian și Angela Ricci Lucchi, un film puternic care vorbește despre umanitate și experiența totalitarismului; Revue, în regia lui Sergei Loznitsa, o producție bazată pe arhiva jurnalelor de actualități realizate în URSS în anii ‘50 și’ 60 și care arată o față aproape uitată a perioadei sovietice; No place for fools, în regia lui Oleg Mavromatti și Boryana Rossa, primul lungmetraj realizat în întregime din clipuri de pe YouTube – proiecția filmului va fi urmată de o discuție cu filosoful Christian Ferencz-Flatz și criticul de film Andrei Rus.

Evenimentul mai include: prezentarea revistei Found Footage Magazine, o revistă independentă de film distribuită la nivel global, urmată de proiecția Recviem pentru supraviețuitori: Recuperarea memoriei prin cinema-ul de found footage.

Țara Moartă, în regia lui Radu Jude, va fi proiectat la Cinema Dacia, în data de 9 Noiembrie 2017. Filmul este un eseu documentar compus din mai mult de 500 de fotografii dintre cele peste 8.500 ale colecției Costică Acsinte, cu texte de Emil Dorian și fragmente din coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii ’30-’40. În fricțiunea dintre imagine, sunet și text, Radu Jude încearcă să restituie imaginea unuia dintre cele mai sfâșietoare episoade din istoria țării: Holocaustul din România. Proiecția filmului va fi urmată de o discuție cu regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Rus.

Editing History este un proiect Colectiv A realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *