Reactor de creație și experiment lansează înscrierile pentru cea de-a treia ediție Drama 5.

Drama 5 - rezidențe de scriere dramatică

Proiectul se adresează tuturor autorilor dramatici, cu experiență sau fără, care doresc să își dezvolte un text cu sprijinul unui mentor și al unui grup de actori, regizori și dramaturgi din mediul teatral clujean.

Drama 5 susține dezvoltarea dramaturgiei românești printr-un program de rezidențe de scriere dramatică oferită unui număr de cinci autori. În perioada iunie-iulie 2018, celor cinci li se va crea cadrul ideal pentru a căpăta o mai bună înțelegere a ceea ce presupune un text de teatru și a finaliza o piesă proprie: ședințe de lectură și feedback cu un mentor cu experiență, întâlniri cu regizori, actori, dramaturgi, producători, sprijin și încurajare pentru ducerea la bun sfârșit a ideilor lor. În luna iunie va avea loc o primă întâlnire de lucru (de trei zile) cu mentorul Alina Nelega, urmând ca în luna iulie să aibă loc rezidența propriu-zisă. În toamnă, unul din cele cinci texte va fi montat la Reactor de creație și experiment, iar spectacolul rezultat va fi prezentat în alte 3 teatre din țară, în cadrul unui turneu național.

Celelalte patru piese vor avea câte un spectacol-lectură în cadrul aceluiași turneu. Toate cinci vor fi distribuite, alături de recomandări, către instituții și profesioniști din lumea teatrului, pentru a le spori șansele de a deveni spectacole.

Ca și în anii trecuți, mentorul celor cinci rezidenți va fi Alina Nelega. Alina Nelega este unul dintre cei mai de succes autori dramatici români contemporani, cu piese traduse în numeroase alte limbi, citite, publicate şi reprezentate în România şi în străinătate. Din 2010 conduce masteratul de scriere dramatică al Facultății de Teatru din cadrul Universităţii de Arte din Târgu Mureş.

Înscrierile se fac până la 4 Mai 2018, la adresa rezidente.drama5@gmail.com. Dosarele de înscriere trebuie să conțină un CV al autorului, o scurtă motivație de participare și un proiect dramaturgic (o prezentare detaliată a textului pe care se va lucra, precum și un fragment de minim 1.500 de cuvinte din acesta). Nu există nici o restricție în privința alegerii temei sau a subiectului piesei, singura cerință este ca aceasta să poată fi jucată de maxim cinci actori.

Rezidențele sunt remunerate, iar cazarea va fi asigurată pentru rezidenții din afara Clujului.

Rezultatele selecției vor fi anunțate în 14 Mai 2018.

În selecția rezidenților se vor lua în calcul originalitatea conceptului, relevanța proiectului
pentru societatea contemporană, fluența și calitatea scrisului, motivația coerentă și clară de a lua parte la acest program. Se caută autori cu o voce proprie, care au ceva de spus și
cărora nu le este teamă să experimenteze, persoane deschise la feedback și care își doresc
să cunoască și să colaboreze cu profesioniști din lumea teatrului.

Calendar:

  • 4 Mai 2018 – termen limită de înscriere;
  • 14 Mai 2018 – anunțarea celor cinci rezidenți selectați;
  • iunie 2018 (la o dată stabilită ulterior) – prima etapă a rezidenței: trei zile de workshop cu Alina Nelega;
  • 1-31 Iulie 2018 – a doua etapă a rezidenței: o lună petrecută la Cluj, la Reactor de creație și experiment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *