Colegiul de Muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca marchează în anul școlar 2018-2019 două momente istorice în viața muzicală a orașului: două sute de ani de învățământ muzical clujean și 70 de ani de la înființarea colegiului, instituție de prestigiu a învățământului muzical românesc.

Deschiderea seriei de manifestări muzicale și culturale, va avea loc luni, 2 Octombrie 2018, printr-un program artistic oferit de către elevii colegiului, în curtea instituției. Se va intona Imnul Colegiului de Muzică Sigsimund Toduț”, pe versuri de Teodor Capotă, renumit fost profesor de limba și literatura română a instituției, și compus de către Anca Mona-Mariaș, profesor de muzică și dirijor al Corului Junior Vip. Totodată, elevii vor da citire cronologiei celor două sute de ani de învățământ muzical clujean, marcând cele mai semnificative momente din istoria sa. Programul va fi oferit la ora 10:30 de către elevii ciclului primar și gimnazial, urmând ca la ora 15:30, acesta să fie reluat de către elevii ciclului liceal.

Colegiul de Muzică Sigismund Toduță s-a înființat în anul 1949, în inima orașului Cluj, găzduit fiind de către fosta Mănăstire a Ordinului Franciscanilor, o construcție de o arhitectură impunătoare, în stil gotic, ridicată între anii 1430-1450. Coridoarele înguste cu chiliile mici – ce au devenit săli de studiu – și refectoriul – transformat în sală de concerte -, au găzduit instituția mai bine de 60 de ani. Începând cu anul școlar 2011-2012, Liceului de Muzică i-a fost atribuit un alt sediu localizat pe strada Paris nr. 60, unde după investiții și transformări importante funcționează la standarde impuse de specificul artistic. Această mutare a fost benefică, ducând la îmbunătățirea permanentă a calității actului educativ. Spațiul propriu a fost unul din dezideratele mult așteptate pentru obținerea, în anul 2014, a titulaturii de colegiu.

Colegiul de Muzică Sigismund Toduță este de 70 de ani încoace, un reper pe harta învățământului preuniversitar vocațional – muzical, fiind cea mai mare instituție de acest tip din România. Obiectivul principal este acela de a pregăti instrumentiști și cântăreți, filiera clasică și tradițională, care să fie integrați cu succes în instituțiile muzicale atât ca soliști, cât și ca membri în orchestre simfonice / de operă, ansambluri corale, formații camerale, sau profesori în instituțiile de învățământ de profil.

Anul aniversar dedicat celor 200 de ani de învățământ muzical clujean și 70 de ani de la înființarea colegiului, va fi marcat pe tot parcursul anului școlar 2018-2019 prin: recitaluri, concerte, masterclass-uri, simpozioane, lansări de carte. Dezideratul colectivului Colegiului de Muzică Sigismund Toduță este acela de a pune împreună prin aceste evenimente, foști elevi ce au devenit artiști de renume național și internațional, cu generația actuală de elevi și profesori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *