Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, instituție de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, anunță înscrierea a două proiecte din aria patrimoniului cultural imaterial al județului Cluj în cadrul programului Cluj 100 – celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire.

Astfel, în ceea ce privește primul proiect înscris de CJCPCT – Semne peste vreme acesta cuprinde o expoziție de fotografie, editarea și lansarea unui album de fotografie etnografică prin care se aduce în atenția publicului imagini ale portului de sărbătoare românesc din județul Cluj. Multe din piesele vestimentare prezentate datează de la începutul secolului XX, o bună parte din populația orașului Cluj amintindu-și cu drag de „cămeșile” purtate în copilărie, în zilele de sărbătoare, în satul natal. Portul tradițional românesc are valoare intrinsecă și este parte din patrimoniul universal.

Cel de al doilea proiect propus, Ultimii rapsozi clujeni, aduce în atenția publicului urban muzica tradițională autentică, moștenită din moși-strămoși, melodii care se doineau în satele clujene și în urmă cu un secol. Proiectul reprezintă încununarea muncii de cercetare a echipei de specialiști ai CJCPCT Cluj, condusă de doctor etnomuzicolog Mircea Cîmpeanu și va fi prezentat sub forma unui recital susținut de cinci rapsozi vocali din cinci sate clujene, o expoziție de fotografie, care să introducă în atmosfera satului milenar și lansarea colecției de CD-uri Rapsozi clujeni.

Cluj 100 este un proiect derulat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca prin care se dorește marcarea, în anul 2018, a o sută de ani de la Marea Unire. Totodată, anul viitor a fost declarat și Anul European al Patrimoniului Cultural, motiv pentru care municipalitatea clujeană a lansat această inițiativă prin care invită întreaga societate civilă, instituțiile, dar și ONG-urile clujene să depună propuneri pentru marcarea Centenarului Marii Uniri.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top