Miercuri, 16 Ianuarie 2019, începând cu ora 18:30, Opera Națională Română din Cluj-Napoca te invită la spectacolul de balet intitulat Don Quijote de Ludwig Minkus.

Don Quijote

Dirijor: Gheorghe Victor Dumănescu. Regia și Coregrafia, după coregrafia clasică de Marius Petipa și Felicia Șerbănescu. Scenografia: Valentin Codoiu. Preluare regie artistică și coregrafie: Pavel Rotaru. Regie scenă culise: Cristina Albu.

În distribuție: Andreea Jura, Mircea Munteanu, Radu Sântimbrean, Antonio Mon, Dorina Lucaciu, Lucian Bacoiu, Patricia Cenan, Dalia Costea, Wen Hui-Yi, Laura Pop, Dorina Lucaciu, Romulus Petruș, Mircea Cădariu, Marius Toda, Daniel Moga.

Participă orchestra, soliștii și ansamblul de balet al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și un grup de elevi de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică Octavian Stroia din Cluj-Napoca.

Cu toate că romanul Don Quijote al lui Cervantes a stat la baza mai multor producții de balet semnate de coregrafi celebri, versiunea de la Balșoi (1869) născută în urma colaborării dintre Marius Petipa și Ludwig Minkus i-a adus celui din urmă nu doar un succes fără precedent, ci și titlul de compozitor oficial al Baletului Imperial de la Sankt Petersburg.

Într-adevăr, ritmicitatea și farmecul melodic al muzicii compozitorului austriac au fost în deplină concordanță cu scenariul comic care îi are ca protagoniști pe îndrăgostiții Kitri și Basil, dar și pe Don Quijote. Cucerit de frumusețea lui Kitri, în persoana căreia o vede pe Dulcineea – domnița din visurile sale – Don Quijote pornește pe urmele fetei plecate de acasă pentru a căuta fericirea alături de Basil, departe de tatăl ei. Cavalerul va contribui la împlinirea relației celor doi, determinându-l, printr-un șiretlic, pe Lorenzo – tatăl lui Kitri –, să le accepte căsătoria. Astfel, vicisitudinile întâmpinate de tânărul cuplu sunt depășite cu seninătate, iar povestea se încheie cu o strălucitoare petrecere de nuntă, la care participă, preț de câteva momente, și cavalerul rătăcitor, alături de scutierul său Sancho Panza.

Balet în două acte și un prolog, inspirat din romanul cu același nume de Miguel de Cervantes

Vârsta recomandată: 5+.

Spectacolul are o pauză şi se încheie în jurul orei 20:45.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *