Miercuri, 1 Noiembrie 2017, începând cu ora 19:00, la Reactor de creație și experiment din Cluj-Napoca va avea loc premiera spectacolului de teatru intitulat Detașat de Alexandra Voivozeanu.

Regia și scenografia: Cristian Ban. Grafică: Radu Bogdan.

În distribuție: Alexandra Caras, Cătălin Filip și Lucia Mărneanu.

Spectacolul este un colaj care include povești ficționalizate ale românilor care lucrează în Germania, în construcții și industria cărnii, explicații despre sistemul de migrație prin detașare, precum și inserții personale. Textul se concentrează pe povestea unei femei care lucrează într-un abator din Germania și include atât istoria plecării ei în străinătate, cu ce speră și ce găsește în realitate, cât și perspectiva celorlalți (actori economici), care profită material de pe urma migrației ei.

Am fost admisă în proiectul Drama 5 – rezidențe de scriere dramatică, cu un proiect care vizează migrația pentru muncă în străinătate. La baza textului, stau interviuri cu români care lucrează sau au lucrat ca muncitori detașați în Germania, în construcții și industria cărnii, pe care le-am realizat pe parcursul cercetării mele doctorale. Ideea textului a apărut pentru că mi-am dorit ca rezultatele cercetării să fie puse într-o formă mai accesibilă unui public mai larg. Textul cu care am aplicat consta dintr-o serie de monoloage. Pe parcursul rezidenței, el a fost ficționalizat și extins cu ajutorul feedbackului dramaturgului Alina Nelega, a echipei Reactor de Creației și experiment și a celorlalți dramaturgi care au luat parte la rezidență. (Alexandra Voivozeanu)

Am ales textul Alexandrei pentru că oferă o perspectivă foarte percutantă asupra ideii (încă vagi) de muncitor detașat. Este un text special pentru că reușește să îmbine o realitate brută despre care mulți dintre noi nu știm mai nimic cu un univers poetic care face ca aceste povești să ajungă mai ușor și natural la oameni. Treaba noastră în primul rând a fost să îi dăm o formă cât mai coerentă și apropiată de universul fiecărui artist implicat în acest proiect. Și mai este un text special și pentru că reprezintă debutul unui dramaturg. (Cristian Ban)

Spectacolul face parte din cadrul Drama 5 – rezidențe de scriere dramatică.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top