În perioada 19 August – 20 Septembrie 2020, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca te invită să vizitezi expoziția intitulată Dantele. Selecție din colecția de dantele a Muzeului Industriei din Cluj.

Dantele. Selecție din colecția de dantele a Muzeului Industriei din Cluj

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 19 August 2020, la ora 15:00. La evemeniment pot participa maxim 20 de persoane, însă va fi transmis și live, pe pagina de Facebook al muzeului.

Expoziția va fi deschisă în perioada 19 August – 20 Septembrie 2020, de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00, ultima intrare ora 17:00.

Expoziția dorește să aducă în atenția vizitatorilor o instituție muzeală clujeană aproape uitată: Muzeul Industriei, constituit în anul 1887 și deschis vizitatorilor în anul următor. Muzeele industriei sau muzeele tehnologice (cum au mai fost numite) își propuneau să ofere meșterilor și micilor industriași atât exemple de produse comercializabile pe plan local, național și chiar internațional, cât și modele, materiale, unelte care să-i ajute să atingă acest deziderat. Aceste muzee funcționau în strânsă legătură cu atelierele și școlile industriale locale, operele elevilor, mostrele pe baza cărora se lucra în aceste instituții de învățământ intrând și ele în colecțiile muzeului alături de capodoperele unor meșteri renumiți sau împreună cu artefacte decorate vechi, cu valoare muzeală. Muzeul Etnografic al Transilvaniei deține din colecțiile instituției clujene o colecție de dantele formată din piese istorice, mostre de dantelă și piese complicate, cu o valoare estetică ridicată. Prezentarea lor în cadrul expoziției oferă și posibilitatea de a reflecta și asupra unei tehnici de dantelărit interesante, cea cu ciocănele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *