joi, 21 Iunie 2018, Tetarom SA, societate care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, te invită la Parcul Etnografic Romulus Vuia din Cluj-Napoca unde va avea loc un eveniment ce vizează conservarea jocurilor tradiționale românești.

Dintre jocurile românești tradiționale pe care Tetarom, împreună cu partenerii, le promovează și încearcă să le ocrotească, pot fi amintite: Rațele și vânătorii; Castel; Oină; Baba oarba; Lapte gros; De-a v-ați ascunselea; Țară, țară, vrem ostași; Flori, fete sau băieți; Poarca și Popicu’, acest baseball românesc.

Aceste jocuri vechi, tradiționale, au evoluat și stau azi la baza unor sporturi celebre în lumea întreagă cu mii de suporteri – baseball, fotbal, handbal, oină… sporturi bine organizate în federații afiliate la comitete olimpice și organizații internaționale în domeniu, dovadă că obiceiurile bune se păstrează și merită conservate.

Frumusețea acestor jocuri a transcens lumea satului românesc, unde au luat naștere, ele fiind aduse și la oraș de către cei dezrădăcinați din lumea traiului bucolic de la țară. Aceste jocuri nu sunt decât expresia fericirii și a spiritului liber al omului care, chiar și în vremuri de restriște – calamități, războaie sau urgii, găsea resurse nebănuite în a se încuraja și motiva să meargă mai departe, să lupte, chiar dacă sub forma unui joc și să se convingă că viața merită trăită.

Derulat de compania Tetarom prin Asociația Sportivă Tetarom, proiectul se desfășoară în cadrul Olimpiadei Tetarom și este organizat în parteneriat cu Federația Română de Oină, Asociația Română și cea Europeană pentru Jocuri și Sporturi Tradiționale, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Cluj, Asociația Maramureșenilor din Cluj-Napoca și YTA Events. Proiectul se derulează cu prilejul Anului Centenarului iar pentru a marca în mod corespunzător importanța evenimentului, Tetarom și-a propus să susțină financiar și să se implice în mai multe acțiuni menite să contribuie la aniversarea acestui moment unic în istoria neamului românesc și a Statului Român modern.

Pe lângă implicarea în două proiecte dedicate acestui an – Clujul în România Unită 1918-2018 și România 1918 – Marea Unire (Documentele Marii Uniri), Tetarom SA va mai susține și evenimente publice sau manifestări aniversare, precum evenimente folclorice și tradiționale, dedicate conservării obiceiurilor românești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *