Duminică, 24 Septembrie 2017, la Cluj Arena, va avea loc Conferința de Bune Practici.

Conferința de Bune Practici

Am invitat la Cluj reprezentanți ai mai multor administrații locale performante din România. Dorința noastră este să creăm un cadru în care administrațiile să-și poată oferi unele altora inspirație, modele și sprijin pentru replicarea, de la un oraș la altul, a poveștilor locale de succes în domeniile cultural și creativ. Și, de ce nu?, acesta ar putea fi începutul unor colaborări regionale în aceste domenii, declară Ștefan Teișanu, directorul executiv al Centrului Cultural Clujean.

Conferința este organizată de Centrul Cultural Clujean cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Alte administrații locale care și-au confirmat până în prezent participarea sunt cele din Sibiu, prin primarul Astrid Fodor, Oradea, prin primarul Ilie Bolojan, Alba Iulia, prin city managerul Nicolaie Moldovan și București, prin Coordonatorul departamentului programe al ARCUB, Raluca Ganea. De asemenea, Marcel Heroiu și Marius Cristea, reprezentanți ai Băncii Mondiale, vor susține în cadrul conferinței o prezentare a studiului Orașe magnet 2017, cu accent pe rolul culturii în dezvoltarea orașelor. La conferință vor participa 150 de persoane din domeniile administrativ, academic, cultural și creativ din România, precum și reprezentanți ai presei și societății civile.

Program

 • orele 10:00 – 10:10
  Introducere. De ce o conferință de bune practici? – Ștefan Teișanu, director executiv al Centrului Cultural Clujean. Prezentarea programului – Andi Daiszler, moderatorul conferinței.
 • orele10:10 – 11:10
  Prima rundă de prezentări, întrebări și răspunsuri. Alba Iulia: City branding & smartcity. București: Modelul ARCUB. Cluj-Napoca: Bugetarea participativă.
 • orele11:10 – 11:30
  Pauză de cafea
 • orele11:30 – 12:10
  A doua rundă de prezentări, întrebări și răspunsuri. Oradea: Revitalizarea patrimoniului istoric. Sibiu: Spațiul public, studiu de caz SISAF.
 • orele12:10 – 12:30
  Pauză de cafea
 • orele12:30 – 13:15
  Cultura în Orașele Magnet – studiu al Băncii Mondiale
 • orele13:15 – 13:30
  Concluzii

Ziua Bunelor Practici este o secțiune specială a conferinței Rețelei Orașelor, găzduită la Cluj în 22 și 23 Septembrie 2017, cu participarea a 17 orașe europene actuale sau foste candidate în competiția Capitalelor Europene ale Culturii. Rețeaua Orașelor, inițiată de CCC în acest an, are misiunea de a încuraja și sprijini orașele din Europa interesate să pună cultura la baza dezvoltării locale. Din nefericire, puține dintre orașele românești aflate până anul trecut în competiția Capitalelor Culturii fac demersuri de a implementa fie și numai parțial programele cu care au candidat. De aceea, Centrul Cultural Clujean încearcă să sprijine crearea unui cadru special de lucru și colaborare între aceste orașe.

Conferința de Bune Practici este deschisă publicului larg, în limita locurilor disponibile.

Centrul Cultural Clujean (CCC) este o organizație neguvernamentală, apolitică și independentă, care dezvoltă proiecte cu impact cultural, social și de dezvoltare urbană în Cluj-Napoca și în regiunea Transilvaniei. Membrii CCC sunt universitățile clujene, instituțiile de cultură și organizațiile culturale locale, administrația locală și județeană, precum și organizații din domeniul social, educațional și economic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *