Vineri, 26 Ianuarie 2018, începând cu ora 17:00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca te invită să vizitezi filmul intitulat Când pământul vorbește (2017).

Când pământul vorbește (2017)

Durata filmului: 90 de minute. O productie: Școala Tehnică Postliceală de Artă Teatrală și Cinematografică – IGV Film & media. Scenariul si regia: Viorel Costea.

Evenimentul se va bucura de participarea realizatorilor și a câtorva dintre personalitățile intervievate în cadrul acestuia: Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Sabin Adrian Luca, director general al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, și Gheorghe Lazarocivi, fost director general al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Când pământul vorbește este primul film documentar care reconstituie întreaga noastră istorie, pornind de la cele mai vechi dovezi materiale asupra existenței unei culturi, a unei civilizații în aceasta zona geografica, până în ziua de azi. Întregul proiect se bazează pe o documentare extrem de laborioasă și precisă, pe cercetări arheologice și dovezi istorice concludente.

Realizatorii pleacă de la premisa că un trecut învăluit în ceață, lipsit de limpezime, încărcat de povești, basme și idei fanteziste, nu poate genera un prezent solid, și cu atât mai puțin un viitor sustenabil.

Acest film nu s-a născut din vreun spirit naționalist, ci dintr-o acută necesitate, impusă de mai mulți factori:

  • reducerea, până la dispariție în multe cazuri, a orelor de istorie în școli, cu precădere a istoriei noastre naționale;
  • apariția, în ultima perioadă, a unor curente extrem de vizibile în spațiul public și virtual, care susțin teorii extrem de deformate și exagerate despre existenta si rolul dacilor și a Daciei in preistoria europeana și globală;
  • pe de altă parte, apariția în ultimii ani a unor curente diametral opuse celor de mai sus, care susțin practic distrugerea, demolarea tuturor miturilor noastre istorice, depășind orice limite ale unor analize realiste, bazate pe cercetare, pe studii precise si cu dovezi demonstrabile;
  • descoperirile, în urma cercetărilor din ultimele decenii efectuate pe teritoriul României, a noi materiale arheologice, care duc la interpretări și redesenări ale istoriei noastre într-un mod, pe alocuri, radical diferit de ceea ce știam până acum.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top