Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj, instituție de interes județean care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, organizează joi, 21 Septembrie 2017, o campanie gratuită de testare a memoriei, sub egida Ziua Internațională Alzheimer- Amintește-ți de mine.

Scopul acțiunii este oferirea de informații cu privire la manifestările demenței în cadrul bolii Alzheimer precum și accentuarea importanței intervenției precoce, încă de la apariția primelor simptome.

Campania se va desfășura în diferite locații din municipiul Cluj-Napoca, în intervalul orar 9:00 – 16:00, după cum urmează: la sediul Centrului Comunitar Județean – Complex de Servicii Sociale Comunitare pentru Copii și Adulți (strada Albert Einstein, numărul 14), testarea se va efectua între orele 9:30 și 12:00, în vreme ce, în același interval orar, în cadrul proiectului Cafeneaua Alzheimer care va avea loc în acest an în incinta unei locații situată pe strada Iuliu Maniu, numărul 6 – colț cu strada Bolyai Janos, se va efectua testarea gratuită a memoriei și vor avea loc discuții pe problematica Alzheimer, între persoane adulte cu vârsta peste 40 de ani și psihologi din cadrul Centrului Comunitar Județean Cluj.

Totodată, între orele 10:00 – 12:00, la sediul Centrului Comunitar Județean Cluj se va desfășura un workshop destinat elevilor de liceu și aparținătorilor persoanelor adulte cu boala Alzheimer, urmând ca în intervalul orar 11:00 – 12:00 să aibă loc un moment artistic al Școlii de dans Crystal Dance.

De asemenea, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, prin intermediul Centrului Locuințe Protejate Cîțcău și în colaborare cu Primăria municipiului Dej, organizează aceeași campanie și la Dej, manifestare ce se va derula tot joi, 21 Septembrie 2017.

Astfel, dejenii își vor putea testa gratuit memoria la Centrul de Servicii Sociale Dej (strada Regina Maria, numărul 26 – parterul policlinicii), între orele 10.00 – 14.00, când vor avea loc sesiuni de testare efectivă precum și discuții pe problematica Alzheimer, între persoane adulte cu vârstă de peste 50 de ani și psihologi din cadrul DGASPC Cluj.

Data de 21 septembrie – Ziua Mondială Alzheimer, ne reamintește, în fiecare an, prin intermediul instituțiilor cu atribuții în domeniu precum și prin asociațiile Alzheimer din întreaga lume, de cei care suferă de demență de tip Alzheimer sau alte forme de demență.

Demența de tip Alzheimer se caracterizează prin dezvoltarea a numeroase deficite cognitive cu deteriorarea memoriei, tulburări de limbaj, deteriorarea capacității de a desfășura activități motorii, dificultatea sau chiar incapacitatea de a recunoaște obiectele, dificultăți în planificare și organizare la persoana afectată.

Este important ca populația să conștientizeze ce este demența de tip Alzheimer, să cunoască simptomatologia și să înțeleagă că demența în boala Alzheimer este diferită de procesul normal de îmbătrânire, să poată face diferența între cele două și să știe unde să se adreseze atunci când suspectează că există anumite probleme.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top