Miercuri, 23 Ianuarie 2019, începând cu ora 19:00, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca te invită la comedia-balet în proză intitulat Burghezul Gentilom de Molière.

Burghezul Gentilom

Regia: Mihai Măniuțiu. Coregrafia: Andrea Gavriliu. Decorul: Adrian Damian. Costumele: Luiza Enescu. Muzica: Mihai Dobre. Dramaturgia: Demeter Kata. Video designer: Cristian Pascariu și Dima Dimov. Asistent de regie: Emőke Veres. Regia tehnică: Réka Zongor. Adaptare scenică: Anca Măniuțiu și Mihai Măniuțiu.

În distribuție: Miklós Bács, Emőke Kató, Éva Imre, Balázs Bodolai, Loránd Váta, Albert Csilla, Gábor Viola, Loránd Farkas, Róbert Laczkó Vass, Ferenc Sinkó, Szabolcs Balla, Attila Orbán, Áron Dimény, Andrea Vindis și Csutak Réka.

Domnul Jourdain, un burghez putred de bogat, îşi poate permite aproape orice. Totuși, simte că îi lipsește ceva: ar vrea să devină o persoană cultivată și rafinată, așa cum își închipuie el că sunt cei din lumea bună, din high life. În acest scop, își pune punga la bătaie și se înconjoară de profesori de muzică, de dans și de filozofie, ale căror lecții sunt menite să acopere lacunele – reale sau imaginare – de care crede el că suferă. Maeștrii săi sunt însă niște diletanți profitori care îi exploatează naivitatea și se înfruptă din banii săi.

Exasperați de toanele lui, familia și toți cei din jurul său sfârșesc prin a-și uni forțele pentru a-i da o lecție. Pun la cale o farsă năstrușnică, pe care burghezul gentilom o ia drept realitate, văzând în ea împlinirea dorințelor sale de mărire. Oare bunul simț și judecata sănătoasă au vreo șansă în fața ambiției oarbe și a dorinței nemăsurate de parvenire? Burghezul gentilom este o poveste hazlie care ne încântă și azi, după 350 ani de la crearea sa.

Datorită folosirii stroboscopului vizionarea spectacolului nu este recomandată femeilor gravide, bolnavilor de epilepsie și spectatorilor cu stimulatoare cardiace!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *