Sâmbătă, 26 Ianuarie 2019, începând cu ora 20:00, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca te invită la spectacolul intitulat Breaking the Waves de Vivian Nilsen.

Breaking the Waves

Variantă scenică de Sándor Guelmino şi Györgyi Gecsényi, după filmul lui Lars von Trier.

Regia: Tom Dugdale. Dramaturgia: Eszter Biró. Scenografia: Carmencita Brojboiu. Muzica: Tom Dugdale. Asistent de dramaturgie: Réka Bíró și Katalin Deák. Regia tehnică: Győrffy Zsolt.

În distribuție: Anikó Pethő, Ervin Szűcs, Gizella Kicsid, Attila Orbán, Balázs Bodolai, Laczó Júlia, Ferenc Sinkó, ANDRÁS BUZÁSI, Gábor Viola, Loránd Farkas și Loránd Váta.

(scenariu teatral) se dovedeşte a fi într-o conformitate perfectă cu intenţiile regizorale, cu dorinţa lui Tom Dugdale ca spectacolul lui să fie unul despre iubirea în stare pură, despre iubirea adevărată, dincolo de boală, viaţă şi moarte. O iubire depăşind prejudecăţi de orice fel, obstacole confesionale şi de mentalitate, reguli ale unei comunităţi retrograde. Şi ca acelaşi spectacol să fie unul de o simplitate la fel de categorică. Fără arborescenţe, fără prea multe nişe, fără excese de decor. Acesta, conceput de Carmencita Brojboiu, e de-a dreptul minimalist, în admirabilă adecvare cu specificităţile unui spectacol de studio. Două spaţii de joc, cel al acţiunii principale şi cel al acţiunilor secundare ori al observaţiei, completate cu detaliile furnizate de camera video utilizată live. Câteva scaune, o masă cu utilizări multiple, microfoane cu stativ în faţa cărora se cântă live muzica anume compusă de regizorul însuşi.

Ceea ce face ca această adaptare să strălucrească cu adevărat este, nu doar reproducerea fidelă a poveștii originale și jocul actoricesc excelent al celor de la Teatrul Maghiar, ci mai ales modul în care creatorii spectacolului au ales să aplice regulile faimosului manifest Dogme 95 al lui von Trier în realizarea acestuia. Fiind o mișcare care pledează pentru o purificare a cinematografului, atât din punct de vedere al tematicii, cât și al uzului muzicii diegetice, și al unor set-uri cât mai apropiate de realitate, realizatorii au construit, iată, un produs teatral cu o recuzită minimă, al cărui fundal sonor este în mare parte cântat live de către actori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *