Stagiunea 2017-2018 oferă un prim prilej de bucurie prin invitația excepțională adresată unuia dintre cei mai importanți artiști ai artei coregrafice. Acceptând-o cu entuziasm, Boris Nebyla devine noul director artistic și mentor al baletului Operei Naționale Române Cluj-Napoca, ansamblu apreciat atât în țară, cât și în străinătate.

Recunoscută și atestată la nivel internațional, cariera balerinului slovac Boris Nebyla este una impresionantă și întrețesată cu reușite remarcabile, împărtășite publicului larg cu ocazia fiecărui spectacol susținut pe înaltele scene ale lumii, precum și tinerilor balerini pe care i-a îndrumat de-a lungul timpului.

După absolvirea cursurilor Conservatorului de dans din Bratislava, orașul său natal, ale Conservatorului din Viena și ale Școlii de balet din cadrul Wiener Staatsoper, acesta a activat o perioadă îndelungată ca dansator în Corpul de balet al Wiener Staatsoper, apoi în cel al Volksoper din capitala austriacă. În prezent este invitat permanent al Teatrului Național Slovac, în calitate de solist.

Repertoriul său include titluri importante ale repertoriului clasic de balet (Lacul lebedelor, de P. I. Ceaikovski, Raymonda, de A. Glazunov, Paquita, de Édouard Deldevez și Ludwig Minkus, Giselle, de A. Adam…), dar și creații coregrafice contemporane semnate de Jiří Kylián, Hans van Manen, William Forsythe, Bernd Bienert, Renato Zanella, Saskia Hölbling și mulți alții. Participarea în cadrul Competiției Internaționale de Balet Maya de la Sankt Petersburg i-a adus în 1994 premiul pentru Cel mai elegant dansator, iar în 1998 Medalia de Argint.

Activitatea interpretativă atât de apropiată de sufletul balerinului a completată cu tact și talent de cea creatoare, Boris Nebyla demonstrându-și inspirația coregrafică prin producții ale Școlii de balet din cadrul Operei de Stat Viena, ale Baletului de Stat din Viena (Opernball, L’après-midi d’un faune), ale Oper Graz (musical-ul Der Mann von La Mancha), ale Ballet Bratislava și ale Operei de Stat din Banská Bystrica (Slovacia). Este totodată fondatorul Școlii de balet pentru educație specializată în arta dansului din Viena, fondator al Nebyla Dance Company și al Proiectului caritabil Hand in Hand din Viena (2017), menit să sprijine tinerii dansatori. A contribuit, de asemenea, la instituirea European Festival al Școlilor de balet și este fondator și director artistic al Competiției internaționale de balet și dans contemporan European Ballet Grand Prix din Viena (2017). Cu un astfel de portofoliu generos și minuțios dezvotat de-a lungul întregii cariere, atât la nivel interpretativ, precum și coregrafic, Boris Nebyla reprezintă o prezență de excelență în cadrul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, ce promite o ascensiune plină de reușite și inițiative artistice deosebite, care să desăvârșească performanțele, harul și pasiunea Ansamblului de balet clujean.

După ecourile fulminante și dansurile efervescente ale recentei premiere naționale a spectacolului Zorba, oferit cu casa închisă la fiecare reprezentație și montat în mod extraordinar din aer liber, traversând mii de suflete în închiderea Stagiunii 2016-2017 din Piața Unirii, purtând în gând amintirile unice și pașii rafinați ai spectacolelor de balet din repertoriul universal, de la fermecătorul Lacul Lebedelor, la magia din Coppelia și pasiunea din Carmen, Baletul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca a impresionat dintotdeauna prin glisare și har, dedicație și emoție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *