În perioada 23-25 Septembrie 2018, avut loc jurizarea celor 64 de proiecte florale înscrise la cea de-a doua ediție a concursului Clujul cu flori, competiție organizată de Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului. Criteriile de jurizare au ținut cont în special de amplasarea, cromatica şi formele în care au fost aranjate florile, diversitatea florilor folosite și maniera în care acestea armonizează cu mediul în care au fost amplasate.

Juriul format din Angéla Kalló, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj, Lilla Szabó, director program al Zilelor Culturale Maghiare, Andi Daiszler, președintele Asociației Daisler, Szabolcs Guttmann, arhitect, fost președinte al Ordinului Arhitecţilor din România, Filiala Transilvania, și arhitectul Dan Clinci, reprezentantul Asociației Urbannect, a analizat toate proiectele din concurs și a stabilit câștigătorii.

Aceștia sunt:

  • Cel mai frumos balcon: Liliana Popa – proiectul Colțul de vacanță;
  • Cea mai frumoasă curte: Rodica Fromm – proiectul Az én csodakertem/ Grădina mea de vis;
  • Cea mai frumoasă fațadă: Kun Ileana Ana – proiectul Un buchet de farmec;
  • Cea mai frumoasă fereastră: Erzsébet Fehér – proiectul Virágos erkély / Balcon cu flori.

Au fost atribuite, de asemenea, și două premii speciale. Premiul Fermei Steluța, care constă într-un voucher în valoare de 200 lei, a fost câștigat de Csilla Antal cu proiectul Csodálatos virágaim / Florile mele minunate, iar premiul Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului a mers către Monica Rebreanu cu proiectul Grilaj cu flori.

Ne-am bucurat să vedem un interes crescut al locuitorilor Clujului pentru inițiativa noastră. Anul acesta numărul proiectelor înscrise în concurs s-a dublat, nivelul lor estetic înregistrând de asemenea o creștere semnificativă. Acest fapt ne dă speranțe pentru viitor. Ca președinte al Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului, țin să mulțumesc tuturor celor care au răspuns pozitiv și s-au alăturat proiectului nostru. Sunt ferm convins că, indiferent dacă cineva a fost premiat sau nu, toți participanții merită respect și mulțumiri pentru faptul că au înțeles că numai și numai împreună putem face acest oraș mai frumos și mai plăcut ochiului. Sper că la anul vom fi și mai mulți, a declarat Dezső Szenkovics.

Premiile vor fi decernate oficial în data de 15 Octombrie 2018, în cadrul unei gale speciale. Concursul Clujul cu flori s-a desfășura în intervalul 15 Mai 2018 – 26 August 2018.

Inițiativa Clujul cu flori aparține Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului, o asociație a cărei rădăcini se întind mult în trecutul Orașului Comoară (anii 1880-1890) și de numele căreia se leagă proiecte importante, precum gestionarea spațiului verde din jurul grupului statuar Matia Corvin din Piața Unirii, dezvoltarea Parcului Central sau amenajarea Cetățuii. Înființată în 2017, Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului readuce la viață scopurile vechii organizații și își propune să contribuie la crearea unui spațiu vital sănătos, plăcut, de bun-gust și estetic cu ajutorul și cu participarea activă a cetățenilor urbei. Fondatorii Asociației doresc ca Clujul să fie nu numai un oraș modern în sensul de azi al cuvântului și plin de posibilități, ci și unul care corespunde standardelor occidentale în ceea ce privește esteticul și frumosul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *