În perioada 9-10 Septembrie 2017, în Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca va avea loc #atelieruldeidei, a treia sesiune dedicată reactivării parcului.

#atelieruldeidei

Evenimentul face parte dintr-o serie de întâlniri publice cu cetățeni, urbaniști, arhitecți, sociologi, antropologi, artiști și antreprenori sociali interesați de viitorul parcului și sunt facilitate de Fundația AltArt și FabHub. Rezultatele procesului de consultare vor fi integrate în tema concursului de soluții ce urmează a fi lansat în luna noiembrie de administrația locală.

Sâmbăta aceasta se va discuta despre cum se poate implica comunitatea și societatea civilă în administrarea parcului, împreună cu Szakáts István de la Fundatia Altart și experții în antreprenoriat social Paula Beudean și Sanda Anca, iar duminică va avea loc o întâlnire cu Mihai Racu, vicepreședintele Uniunii Arhitecților din România – Filiala Cluj, Marius Cătălin Moga de la Someș Delivery și Emese Kassay, expert în peisagistică pentru a discuta coordonatele arhitecturale și peisajere ale viitorului parc.

Prima sesiune a avut loc în perioada 2-3 Septembrie 2017, unde Rarița Zbranca de la Centrul Cultural Clujean a discutat despre tipul de intervenții culturale ce aduc rezultate în dezvoltarea urbană și comunitară, de asemenea am aflat cum se poate reconfigura zona parcului din perspectiva sociologilor Marina Mironica și Norbert Petrovici. Au urmat discuții și dezbateri, un exercițiu de generare de idei și perspective pentru viitorul parcului.

În pararel cu #atelieruldeidei, FabHub, incubatorul de creativitate al Fabricii de Pensule, a lansat un concurs de proiecte prin care finanțează idei creative și temporare de dezvoltare ale parcului: mobilier urban, amenajări temporare, infrastructură pentru întâlniri ori recreație, arte vizuale, performative și evenimente care angrenează comunitatea și îmbunătățesc felul în care este utilizat Parcul Feroviarilor acum.

Calendarul #atelieruldeidei – ce s-a întâmplat și ce urmează:

  • 12-13 August 2017 / întâlniri de lucru cu urbanistul Mihai Racu și arhitectul Marius Moga, consultări cu comunitatea locală privind viitorul parcului;
  • 21 August 2017 – 15 septembrie / apel de proiecte pentru intervenții și evenimente temporare;
  • 2-3 Septembrie 2017 – prezentări și dezbateri despre utilizatorii prezenți și viitori ai Parcului Feroviarilor și despre funcționalitatea unui parc, tipul de evenimente și activități pe care le proiectăm în viitorul parcului;
  • 9-10 Septembrie 2017 / prezentări și dezbateri despre amenajarea arhitecturală și peisajeră a parcului;
  • 15 Septembrie 2017 / incubarea ideilor înscrise în concurs și a inițiativelor cetățenești în spațiul de co-working de la Fabrica de Pensule;
  • 22 Septembrie 2017 – 30 Octombrie 2017 / implementarea intervențiilor temporare și a evenimentelor finanțate prin concursul de proiecte.

Ars Publica. Res Publica este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca și al Uniunii Europene, Programul Cultura. Proiect cultural co-finanţat de
Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top