ALOPEDI, apelat de un număr semnificativ de părinți în primul semestru al acestui an

Conducerea Consiliului Județean Cluj a realizat, împreună cu echipa managerială a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, o analiză a activității serviciului telefonic de tip call-center destinat obținerii de sfaturi medicale pediatrice de urgență – 0364-917, din primele șase luni ale anului 2018.

S-a constatat, astfel, că ALOPEDI 0364-917 a fost apelat în primul semestru al acestui an de către nu mai puțin de 5.522 de părinți, majoritatea apelurilor finalizându-se cu recomandări ce au permis îngrijirea copiilor la domiciliu (70,5%), nemaifiind necesară deplasarea la unitatea de primire a urgențelor sau la o altă unitate medicală. De altfel, în perioada menționată anterior numai cinci cazuri au necesitat intervenția serviciului de ambulanță iar 606 dintre copiii evaluați telefonic au necesitat consult imediat în U.P.U. sau camerele de gardă.

În continuare, febra rămâne cel mai frecvent motiv de apelare, 22,3% dintre apeluri fiind datorate ei, iar problemele respiratorii și cele digestive au o pondere aproximativ egală, de 17,3 %, respectiv 15,8 %.

Deși serviciul a fost dedicat zonei metropolitane Cluj-Napoca, au fost preluate apeluri și din alte zone, 12,35 % din acestea provenind din București, urmat de Brașov (2,5%) și Constanța (2 %). Apelurile primite de la români aflați în afara țării au fost în număr de 89.

Reamintim în acest context faptul că ALOPEDI 0364-917 este serviciul gratuit de sfat medical telefonic de urgență al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, asigurat printr-o linie de gardă special dedicată acestuia. Evaluarea se face prin întrebări ce stabilesc gravitatea stării copilului respectiv precum și momentul în care copilul are nevoie de consult medical față în față.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top