A fost inaugurat monumentul simbol Dijon la Cluj-Napoca pe Aleea Orașelor înfrățite

Miercuri, 12 Iulie 2017, a fost organizată la Cluj-Napoca o ceremonie în cadrul căreia a avut loc inaugurarea spațiului verde și a monumentului simbol Dijon la Cluj-Napoca.

Acestea au fost amenajate în zona dedicată oraşelor înfrăţite de pe malul râului Someş, alături de alte construcții sau obiecte simbolice pentru orașe cu care Clujul are relații de înfrățire, precum cabina telefonică britanică – oferită de către orașul înfrățit din UK, Rotherham, masa din granit de la Namur, Belgia, sau panourile cu reproduceri istorice din Suwon, Coreea de Sud.

De asemenea, cu aceeași ocazia a avut loc întâlnirea de final de proiect a unui schimb de tineri organizat între cele două orașe înfrățite, Cluj-Napoca și Dijon, respectiv localitatea italiană Reggio Emilia. În perioada 2016-2017, în contextul relațiilor de colaborare cu orașul înfrățit Dijon (Franța) s-a desfășurat proiectul de mobilitate internațională a tinerilor Voluntariat, Tineret și Reciprocitate, susținut de Ministerul Afacerilor Externe și al Dezvoltării Internaționale din Franța. În cadrul acestui proiect internațional au participat 6 tineri din trei orașe: Dijon (Franța), Cluj-Napoca (România) și Reggio Emilia (Italia).

Proiectul a debutat cu o perioadă de formare la Dijon în perioada 10-14 Octombrie 2016 pentru tinerii participanți la proiect și a continuat în cele trei țări participante pe o perioadă de 9 luni calendaristice, începând cu data de 17 Octombrie 2016.

Astfel, două tinere din Cluj-Napoca și-au desfășurat activitatea în cadrul proiectului pe tema mediu și ecologie urbană la Serviciul de ecologie urbană din cadrul primăriei din Dijon și la Grădina de Științe din Dijon, respectiv pe tema implicarea tinerilor la nivel internațional în cadrul Fundației Atelier Mobilité Léo Lagrange.

La Cluj-Napoca, doi tineri din Dijon și-au desfășurat activitatea în jurul temei biodiversității. Misiunile propuse au vizat implicarea și participarea lor în proiecte derulate de Primăria municipiului Cluj-Napoca, Institutul Francez, precum și alte organizații și parteneri locali.

Concret, în cadrul acestui proiect internațional, în jurul temei biodiversității, s-a dorit realizarea unor spații verzi în cele două orașe partenere, de către tinerii participanți la proiect.

Astfel, Ioana Balabuc, o tânără din Cluj-Napoca care a făcut parte din acest proiect, a obținut alocarea unui teren pentru realizarea unui spațiu verde Cluj-Napoca la Dijon. La rândul lor, cei doi tineri din Dijon aflați la Cluj-Napoca au contribuit la realizarea unui spațiu verde Dijon la Cluj-Napoca. În acest sens, un spațiu a fost alocat pe malul Someșului, pe aleea orașelor înfrățite și un soclu a fost construit pentru realizarea unui monument simbol al orașului Dijon. Pentru decorarea acestui monument simbol am primit de la Primăria din Dijon patru plăci din bronz cu imaginea bufniței, simbolul orașului înfrățit.

La evenimentul de astăzi au fost prezenți reprezentanți din partea Ambasadei Franceze și a Institutului Francez din Cluj-Napoca, precum și participanții la proiect din cele trei orașe: Cluj-Napoca, Dijon și Reggio Emilia (Italia).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top